Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vládna strana Fidesz zvýšila svoj náskok pred opozičnými stranami

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarská vládna strana Fidesz zvýšila svoj náskok pred zoskupením šiestich opozičných strán. Aktuálne vedie o päť percent, vyplýva z nového prieskumu agentúry Medián. Informovala o tom agentúra Reuters.

V novom prieskume vyjadrilo Fideszu podporu 39 percent opýtaných, zatiaľ čo opozičnej koalícii 34 percent. Oproti prieskumu zo začiatku októbra si strana maďarského premiéra Viktora Orbána polepšila o dve percentá, zatiaľ čo opozičné zoskupenie prišlo o tri percentá hlasov. Nacionalistické Hnutie Naša vlasť a recesistická Maďarská strana dvojchvostého psa (MKKP) získali po siedmich percentách.

Opozičná koalícia je populárnejšia medzi vzdelanejšími a bohatšími 

Zoskupenie pozostávajúce z opozičných strán Demokratická koalícia (DK), MSZP, Jobbik, Politika môže byť iná (LMP), Dialóg a Momentum podľa Mediánu od októbra prišlo o hlasy, ktoré získalo po výbere spoločného kandidáta na post predsedu vlády Pétera Márkiho-Zaya, primátora mesta Hódmezővásárhely. Opozičná koalícia je však populárnejšia ako Fidesz medzi vzdelanejšími a bohatšími voličmi, ako aj u ľudí mladších ako 40 rokov, približuje Medián.

Orbán bude v budúcoročných parlamentných voľbách čeliť zjednotenej opozícii po prvý raz, odkedy sa Fidesz v roku 2010 stal vládnucou stranou. Podľa nového prieskumu si však napriek tomu 63 percent voličov myslí, že Fidesz ostane pri moci, zatiaľ čo 23 percent predvída víťazstvo opozície.

Viac o téme: PrieskumVoľbyOpozíciaMaďarskoViktor OrbánFidesz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu