Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Vakcíny znižujú riziko prenosu delta variantu o asi 40 percent, upozorňuje WHO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Rourke)

ŽENEVA - Vakcíny proti koronavírusu znižujú riziko prenosu v súčasnosti dominantného koronavírusového variantu delta o približne 40 percent. V stredu to uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá varovala ľudí, aby neprepadli falošnej predstave o bezpečnosti, informovala agentúra AFP.

"Sme znepokojení falošným pocitom bezpečia v tom, že vakcína ukončila pandémiu a zaočkovaní ľudia nemusia dodržiavať preventívne opatrenia... Vakcíny zachraňujú životy, nezabraňujú však úplne prenosu (koronavírusu)," uviedol generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matilde Campodonico, FILE)

Podľa Tedrosa údaje naznačujú, že pred príchodom variantu delta dokázali vakcíny znížiť riziko prenosu koronavírusu o 60 percent. Avšak po tom, ako sa rozšíril nákazlivejší delta variant, táto hodnota klesla na približne 40 percent.

Výzva na dodržiavanie opatrení

Šéf WHO preto vyzval zaočkovaných ľudí, aby ďalej dodržiavali opatrenia a snažili sa vyhýbať nákaze a jej následnému šíreniu.

"Ak ste zaočkovaní, máte oveľa menšiu šancu, že sa u vás vyvinie ťažký priebeh (ochorenia COVID-19) alebo zomriete, stále sa však môžete nakaziť a šíriť nákazu ďalej," uviedol Tedros.

Z 845.000 sekvenovaných vzoriek medzinárodnej databázy GISAID zozbieraných za uplynulých 60 dní predstavoval až 99,8 percenta variant delta, ktorý sa pre svoju väčšiu nákazlivosť stal vo svete dominantným a takmer úplne vytlačil iné varianty.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaPandémiaWHOKoronavírusDelta variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu