Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Gruzínskeho exprezidenta prevezú do vojenskej nemocnice: Po siedmich týždňoch ukončí hladovku

Michail Saakašvili Zobraziť galériu (2)
Michail Saakašvili (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky/File)

TBILISI - Bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho prevezú v piatok z väzenskej do vojenskej nemocnice v meste Gori, kde ukončí svoju hladovku, ktorú začal 1. októbra. Novinárom to povedal jeho právnik Nika Gvaramia. Sedemtýždňová hladovka spôsobila Saakašvilimu neurologické problémy, dodala agentúra AP.

"Saakašvili bude dnes prevezený do vojenskej nemocnice v Gori, nepoviem presný čas, bude to neskoro (v noci). Hneď ako sa dostane do nemocnice, ukončí hladovku," oznámil Gvaramia. Na Saakašviliho prevoz do vojenskej nemocnice dala v piatok súhlas gruzínska vláda. Rozhodla sa tak aj pod tlakom exprezidentových priaznivcov, ktorí sa preňho domáhali lepšej zdravotnej starostlivosti - aspoň v bežnej nemocnici, keď nie na súkromnej klinike.

Gruzínsky exprezident Michail Saakašvili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Special Penitentiary Service of Georgia via AP)

Saakašviliho právnici i jeho osobný lekár opakovane upozorňovali na riziko zhoršenia jeho zdravotného stavu, dokonca aj na nezvratné poškodenie jeho zdravia. Médiá vo štvrtok informovali, že Saakašvili spadol a stratil vedomie. Došlo k tomu na konci štvrtkovej návštevy jeho právnika vo väzení.

Kancelária gruzínskeho ombudsmana pre ľudské práva uviedla, že Saakašviliho pád bol spôsobený stavom nazývaným Wernickeho encefalopatia, ktorú vyvoláva nedostatok vitamínu B a môže viesť k problémom so zrakom a motorikou. Saakašviliho zatkli a uväznili 1. októbra, krátko po návrate z exilu na Ukrajine. Odvtedy drží hladovku na protest proti svojmu väzobnému stíhaniu, ktoré považuje za politicky motivované.

Viac o téme: NemocnicaHladovkaGruzínskoMichail Saakašvili
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu