Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lukašenko avizuje tvrdý zákrok voči Západom financovanej opozícii v Bielorusku

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/Sergei Shelega/BelTA Pool Photo via AP)

MINSK - Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko avizoval, že má v úmysle tvrdo zakročiť proti Západom financovanej opozícii a mimovládnym organizáciám v Bielorusku. Uviedol to v exkluzívnom rozhovore pre britskú stanicu BBC, ktorý bol na jej webe zverejnený v piatok.

Na otázku spravodajcu BBC Steva Rosenberga, ako sa mu  "podarilo zničiť občiansku spoločnosť" v Bielorusku, kde bolo od júla zlikvidovaných 270 mimovládnych organizácií, Lukašenko odpovedal: "Zmasakrujeme všetku špinu, ktorú ste vy (Západ) financovali". Pokračoval, že na Západe "ste naštvaní, že sme zničili všetky vaše štruktúry", ktorým "ste platili". Rozhovor sa dotkol aj vlaňajších prezidentských volieb v Bielorusku, ktoré Západ považuje za zmanipulované a ich výsledok – víťazstvo Lukašenka – neuznáva.

BBC pripomenula, že tesne po prezidentských voľbách sa v Bielorusku začali mohutné demonštrácie proti vládnucemu režimu. Počas nich boli zadržané tisíce demonštrantov a opozičných aktivistov. Lukašenko v rozhovore pre BBC priznal, že v policajnom zadržiavacom centre na Akrescinovej ulici v Minsku, kde mnohí z nich skončili, zadržaných bili. "Dobre, dobre, priznávam. Ľudia boli bití..., ale bitá bola aj polícia a ty si to neukázal," vyčítal Lukašenko korešpondentovi BBC.

Tím líderky bieloruskej opozície Sviatlany Cichanovskej, ktorá po oznámení výsledkov volieb bola nútená odísť do exilu, v piatok kritizoval BBC za rozhovor s Lukašenkom ako "udelenie slova diktátorovi". Lukašenko sa v rozhovore pre BBC vyjadril aj k migračnej kríze na hraniciach Bieloruska a EÚ. Pripustil, že bieloruské zložky mohli migrantom v pohraničí s Poľskom pomáhať pri ich pokusoch dostať sa do Poľska, a to "zo súcitu". Poprel však, že by bieloruské úrady organizovali prílev migrantov, ako to tvrdí Západ.

Migranti nejdú do Bieloruska

"Sme Slovania, máme srdce. Naša armáda vie, že migranti smerujú do Nemecka. Možno im niekto pomohol. Nebudem sa tým zaoberať," povedal Lukašenko. Bieloruský líder zároveň zopakoval, že úrady jeho krajiny neorganizovali migračnú krízu s cieľom vyvíjať tlak na Európsku úniu, ako to tvrdí Západ.

Pripomenul, že na jar tohto roku v mene Bieloruska avizoval, že nebude zadržiavať migrantov na hraniciach. V rozhovore pre BBC dodal, že "aj tak ich nezastavím, lebo nejdú do môjho štátu, ale do vašich krajín".  "Ja som ich sem nepozval. A úprimne povedané, ja nechcem, aby prechádzali cez Bielorusko," vyhlásil Lukašenko na margo migračnej krízy na západných hraniciach Bieloruska.

Viac o téme: OpozíciaBieloruskoAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu