Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Jasný odkaz špičkového imunológa očkovaným ľuďom: Toto by ste mali urobiť!

Americký imunológ Anthony Fauci Zobraziť galériu (3)
Americký imunológ Anthony Fauci (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

NEW YORK - Európa je momentálne ohniskom nákazy vírusu SARS-CoV-2, no počet pozitívnych prípadov rapídne stúpol aj v Spojených štátoch. V tejto súvislosti vyslal poradca Bieleho domu pre pandémiu Anthony Fauci jasný odkaz všetkým zaočkovaným ľuďom.

Platí, že najväčšiemu riziku nákazy koronavírusom, ťažkému priebehu i následnej smrti sú vystavené neoočkované osoby. To ale neznamená, že očkovaní sú úplne bez rizika a nemôžu sa tiež nakaziť. Odborníci preto odporúčajú, aby sa nechali zaočkovať aj treťou, tzv. posilňujúcou dávkou. Imunológ a riaditeľ Národného ústavu pre alergie a infekčné ochorenia Fauci v rozhovore pre magazín Insider prezradil, že toto by už vôbec nemalo byť tému. "Chcem, aby bolo jasné, že o tomto už vôbec netreba diskutovať. Každý, kto bol plne zaočkovaný, nech ide a nechá sa zaočkovať aj treťou dávkou," vyhlásil. 

Hlavný hygienik USA Dr.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Graeme Jennings/Pool via AP)

Vláda SCHVÁLILA prísne opatrenia: Premiér otvorene! Áno, je to lockdown pre nezaočkovaných

V USA v súčasnosti môžu dostať booster dávku osoby staršie ako 65 rokov, ktoré predtým boli zaočkované mRNA vakcínami, a osoby s oslabeným imunitným systémom a inými zdravotnými komplikáciami. Tí, ktorí dostali jednorazovú vakcínu od firmy Johnson & Johnson, môžu všetci bez rozdielu veku požiadať o posilňujúcu dávku. "Všetci, ktorí si prešli primárnym očkovacím režimom, musia byť zaočkovaní aj treťou dávkou. O tom niet pochýb," dodal Fauci. 

KORONAVÍRUS Jasný odkaz špičkového
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Na Slovensku sa treťou dávkou očkujú osoby od 18 rokov

Na Slovensku je podľa údajov NCZI treťou dávkou vakcíny zaočkovaných viac ako 217-tisíc ľudí. Najviac ich je v Bratislavskom, Nitrianskom a Košickom kraji. Naopak, najnižšia zaočkovanosť booster dávkou je v Banskobystrickom a Žilinskom kraji. Od 26. októbra sa spustila registrácia na tretiu dávku pre ľudí nad 55 rokov, ale aj pre pacientov s chronickým ochorením či osoby s rizikovou prácou. Nahlasovať sa na ňu môžu v súčasnosti už aj ľudia nad 18 rokov. Ministerstvo zdravotníctva však avizovalo, že chce, aby tretiu dávku dostali ako prvé najohrozenejšie skupiny. V prípade, ak pozvánku na tretiu dávku dostanú ľudia, ktorí majú pocit, že by na ňu nemali ísť, mali by sa obrátiť na svojich všeobecných lekárov.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19Anthony Fauci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu