Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Výbuch míny v Senegale: Nešťastie si vyžiadalo šesť životov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAKAR - Šesť mladých ľudí zahynulo v piatok pri výbuchu nášľapnej míny na juhu Senegalu. K incidentu došlo v regióne Casamance pri hraniciach s Gambiou po tom, ako ich povoz ťahaný koňmi narazil na starú, dažďom odkrytú mínu, tvrdia miestne úrady, ktoré v sobotu citovala tlačová agentúra AFP.

Casamance, kde žije 1,9 milióna ľudí, patril v minulosti medzi africké kolónie Portugalska. Región je dejiskom jedného z najdlhšie pretrvávajúcich konfliktov na čiernom kontinente, ktorý si od svojho vypuknutia v roku 1982 vyžiadal už tisíce mŕtvych. Predpokladá sa, že mína bola pozostatkom predchádzajúcich bojov.

Región je však v súčasnosti situovaný na území bývalej francúzskej kolónie Senegal, hoci je od väčšiny krajiny oddelený pásom územia štátu Gambia. Odľahlosť regiónu prispela k tomu, že tamojší obyvatelia začali pociťovať diskrimináciu zo strany vlády v Dakare a prispela tiež k vzniku hnutia za nezávislosť.

Povstalci vyšli do ulíc v decembri 1982 po tom, ako vládne sily zasiahli proti demonštrantom. Konflikt odvtedy pretrváva v podobe občasného vyhrotenia situácie, ničí životy civilistov a pustoší tamojšiu ekonomiku. Napriek snahám o odstránenie mín uložených armádou i povstalcami stále dochádza k tragédiám.

Viac o téme: VýbuchMínaSenegal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu