Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Šéf NATO kritizuje zatvorenie ruskej misie: Niektoré komunikačné kanály ostanú

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu ostro kritizoval rozhodnutie Ruska pozastaviť od novembra činnosť svojej Stálej misie pri NATO. Informovala o tom agentúra DPA.

Tento krok podľa Stoltenberga neprospeje ani dialógu, ani vzájomnému porozumeniu. Aliancia však ostane otvorená kontaktom s Ruskom - buď priamo, alebo prostredníctvom Rady NATO-Rusko, uviedol Stoltenberg na tlačovej konferencii pred schôdzkou ministrov obrany členských krajín. Ako pokračoval, obe strany si zachovajú určité komunikačné kanály.

"NATO má k dispozícii ďalšie prostriedky kontaktov s Ruskom vrátane vojenských komunikačných liniek," uviedol Stoltenberg podľa agentúry TASS. Dodal, že všetky zúčastnené strany majú záujem na "bezpečnejšom svete".

Rusko rozhodlo o pozastavení činnosti svojej Stálej misie pri NATO v reakcii na rozhodnutie Aliancie o odobratí akreditácie ôsmim členom ruskej misie na základe podozrenia, že pracovali pre ruské tajné služby. Rusko zároveň oznámilo, že pozastavuje aj činnosť informačnej kancelárie Severoatlantickej aliancie a vojenskej styčnej misie NATO v Moskve, pričom jej členom bude odobratá akreditácia.

Viac o téme: MisiaZatvorenieRuskoNATOJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu