Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rusko pozastaví činnosť svojej Stálej misie pri NATO v Bruseli

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/AP/Darko Bandic)

MOSKVA - Rusko od novembra pozastaví činnosť svojej Stálej misie pri NATO v Bruseli. Tento krok je reakciou na rozhodnutie Severoatlantickej aliancie o odobratí akreditácie ôsmim členom ruskej misie na základe podozrenia, že pracovali pre ruské tajné služby. Oznámil to v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorého citovala agentúra TASS.

"V dôsledku cielených krokov zo strany NATO nemáme vytvorené náležité podmienky pre elementárnu diplomatickú činnosť. V reakcii na kroky NATO pozastavujeme našu Stálu misiu pri NATO vrátane pôsobenia hlavného vojenského predstaviteľa (Ruska)," uviedol Lavrov na tlačovej konferencii s tým, že Rusko pozastaví činnosť svojej misie pri NATO pravdepodobne od 1. novembra.

Pozastavuje sa aj činnosť informačnej kancelárie NATO v Moskve

Šéf ruského rezortu diplomacie zároveň oznámil, že sa pozastavuje aj činnosť informačnej kancelárie Severoatlantickej aliancie a vojenskej styčnej misie NATO v Moskve, pričom jej členom bude odobratá akreditácia. Podľa Lavrova už Moskva o týchto krokom upovedomila medzinárodný sektretariát NATO. "Ak bude NATO potrebovať niečo urgentne riešiť, môže v takýchto záležitostiach kontaktovať nášho veľvyslanca v Belgicku," vyhlásil Lavrov.

NATO 6. októbra oznámila svoje rozhodnutie odobrať akreditáciu ôsmim členom Stálej misie Ruska pri NATO na základe podozrenia, že v utajení pracovali pre ruské tajné služby. NATO takisto znížilo počet akreditovaných pozícií, ktoré môže Rusko obsadiť vo svojom zastúpení pri Aliancii, z doterajších 20 na desať. Ruskí diplomati, ktorým bola odobratá akreditácia, musia opustiť Brusel do konca októbra. Aliancia však zdôraznila, že je stále otvorená pre zmysluplný dialóg s Moskvou.

Viac o téme: MisiePozastavenieRuskoNATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu