Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Dievča (11) náhle zmizlo počas behu: Stopy vedú do Česka! Skončilo v rukách kontroverznej sekty?

Shalomah Hennigfeldová Zobraziť galériu (2)
Shalomah Hennigfeldová (Zdroj: Bavorská polícia)

BERLÍN/PRAHA - Po zmiznutí 11-ročného dievčaťa v Bavorsku majú úrady indície smerujúce k tomu, že sa dieťa nachádza v prostredí kontroverznej sekty Dvanásť kmeňov. Tá pritom kvôli postupu nemeckých úradov voči nej presídlila v minulých rokoch do Českej republiky. Česká polícia teraz informácie nemeckej strany preveruje, povedal ČTK hovorca policajného prezídia David Schön.

VIDEO Stratená Julka (8) strávila tri dni v hustom lese: Prehovorila o veľkom strachu! Toto všetko zažila

Podľa agentúry DPA dostal pestún dievčaťa e-mail od odosielateľa, ktorého zrejme možno priradiť k sekte, uviedol v pondelok hovorca nemeckej polície. O e-maile informovali tiež viaceré nemecké médiá. Dievča je podľa nich opäť u svojich skutočných rodičov, spájaných so sektou Dvanásť kmeňov.

Hovorca policajného prezídia v bavorskom Augsburgu povedal, že je preverovaná autenticita e-mailu. Sekta Dvanásť kmeňov v minulosti opakovane vyvolávala pozornosť, pretože za primeranú výchovnú metódu považuje bitie detí.

"Pretože nie je možné vylúčiť, že vlastní rodičia dievčaťa majú súvislosť so zmiznutím, začala prvé vyšetrovanie aj kriminálna polícia v Dillingene," uviedla polícia vo víkendovom oznámení. Dieťa zmizlo v sobotu pri behaní v Holzheime a už sa nevrátilo domov k svojej pestúnskej rodine. Dillingen aj Holzheim ležia na juhozápade Bavorska medzi Ulmom a Augsburgom.

Odviedli dievča do Česka?

Nemeckí vyšetrovatelia tiež zisťujú, či dievča nie je u niektorej z dvoch sektárskych spoločností v Česku, povedal v pondelok hovorca nemeckej polície. Podľa DPA nie je jasné, či je už v prípade aktívna aj česká polícia.

"Môžem potvrdiť, že sa na nás cestou Spoločného centra policajnej a colnej spolupráce vo Schwandorfe nemecká strana obrátila a aktuálne robíme na našom území všetky potrebné kroky na preverenie získaných informácií z Bavorska," uviedol hovorca českého policajného prezídia. "Žiadne ďalšie informácie k prípadu nie sú dostupné," dodal.

Obvinenie sekty z bitia detí

Sekta Dvanásť kmeňov predtým sídlila v bavorských obciach Klosterzimmern a Wörnitz. Pred ôsmimi rokmi úrady kvôli obvineniu z bitia zo spoločenstva odviedli 40 chlapcov a dievčat a umiestnili ich do pestúnskych rodín a detských domovov. To viedlo k niekoľkoročným súdnym procesom. Jedna vychovávateľka sekty bola dokonca odsúdená na nepodmienečný trest. Biologickí rodičia detí napadli odobratie práva na starostlivosť, ale Európsky súd pre ľudské práva v roku 2018 rozhodol, že verdikty nemeckých súdov boli prípustné.

Sekta Dvanásť kmeňov presídlila do Českej republiky z Bavorska, kde jej úrady podľa DPA tiež zakázali prevádzkovanie súkromnej školy.

Viac o téme: DievčaČeskoPátranieNezvestnáSektaShalomah HennigfeldDvanásť kmeňov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu