Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Česku sa začala ustanovujúca schôdza novej Poslaneckej snemovne

Petr Fiala Zobraziť galériu (3)
Petr Fiala (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Bandic)

PRAHA - Novozvolená dolná komora českého parlamentu zasadla v pondelok po prvý raz od októbrových volieb, informoval spravodajský server iDNES.cz.

Hnutie ANO plánuje navrhnúť na post predsedu Poslaneckej snemovne vicepremiéra Karla Havlíčka, avizovala ministerka financií Alena Schillerová.

"Sme najsilnejšou opozičnou stranou," vysvetlila Schillerová. Havlíček tak bude protikandidátom Markéty Pekarovej Adamovej, šéfky strany TOP 09. Hnutie ÁNO má v Snemovni 72 hlasov, zatiaľ čo Pekarovú Adamovú sľúbilo podporiť 108 poslancov ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátov, približuje iDNES. Ešte predtým však poslanci v priebehu pondelka zložia sľub a zriadia mandátový a imunitný výbor. Po ustanovujúcej schôdzi musí podľa ústavy súčasná vláda podať demisiu.

Lídri koalícií Spolu Petr
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Najsledovanejšie body ustanovujúcej schôdze - voľba predsedu a podpredsedov dolnej komory parlamentu -, však budú na programe zrejme až v stredu, komentuje iDNES. Predsedovia koalícií Spolu (ODS, KDÚ-ČSL a TOP 09) a PirSTAN v pondelok podpísali koaličnú dohodu, na základe ktorej vytvoria novú vládu ČR. Osemnásťčlenný kabinet by mal viesť líder ODS Petr Fiala. Formujúca sa koalícia sľubuje dôchodkovú reformu, ale aj rast výdavkov na kultúru a zriadenie dvoch nových národných parkov.

Voľby v Česku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

V zahraničnej politike sa koalícia hlási k EÚ a NATO, podpore demokracie a ľudských práv. Jednou z priorít vlády je rozširovanie EÚ, predovšetkým o štáty západného Balkánu. Na obranu sa zaväzuje do roku 2025 vynakladať dve percentá HDP.

Koalícia Spolu má mať v novej vláda 11 kresiel – premiéra, ministra financií, obrany, práce, dopravy, zdravotníctva, spravodlivosti, poľnohospodárstva, životného prostredia, kultúry a tiež ministra pre vedu, výskum a inovácie. PirSTAN má mať sedem ministrov – vnútra, zahraničných vecí, priemyslu, školstva, miestneho rozvoja, európskych záležitostí a tiež ministra pre legislatívu. Prezident Miloš Zeman už minulý týždeň avizoval, že nebude mať problém vymenovať Fialu za nového premiéra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu