Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Príklad z Česka ukázal, ako naplniť slovo Spolu politickým obsahom, hovorí Kollár

Miroslav Kollár Zobraziť galériu (2)
Miroslav Kollár (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA - Príklad z Českej republiky ukázal, že slovo „spolu“ je možné naplniť politickým obsahom prostredníctvom spájania stredopravých politických síl. V diskusii na TASR TV to povedal novozvolený predseda strany Spolu-občianska demokracia, primátor Hlohovca a poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Kollár.

„Na pravej strane spektra je viacero zaujímavých osobností a malých strán. Týchto ľudí treba začať spájať a dávať dohromady,“ tvrdí Kollár. Spojenie s Progresívnym Slovenskom (PS), ktoré presadzoval jeho predchodca Juraj Hipš, podľa neho snem strany Spolu odmietol aj preto, že PS inklinuje skôr k modernej ľavici ako k pravému stredu.

Aktuálne podľa neho čelí Slovensko mnohým vážnym problémom, od najhoršej predikcie udržateľnosti vývoja verejných financií v Európskej únii cez potrebu posilnenia kompetencií samosprávy a očisty štátu v oblasti boja s korupciou až po otázky systémových reforiem v školstve, zdravotníctve či súdnictve. „Ak bol v niektorom desaťročí dopyt po príčetnej, normálnej, hodnotovej a zároveň odborne zvládnutej politike, tak je to teraz a my vidíme priestor ju ponúknuť,“ vyhlásil Kollár.

Príklad z Česka ukázal,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V parlamente je ochotný podporiť reformu nemocníc a v prípade, že rokovania ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej o novej súdnej mape dospejú k prijateľnému finálnemu stavu, aj hlasovanie o tejto reforme. Ak by koalíciu opustilo hnutie Sme rodina, Miroslav Kollár je ochotný rokovať s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) aj o dlhodobej podpore.

„Ale nemáme záujem o jedno-dvojmesačné predlžovanie agónie vládnutia v minimálnej väčšine a vieme sa o tom baviť iba vtedy, keď to bude mať zmysluplnú perspektívu. Primárny dôvod je dokončiť boj s politickou mafiou,“ zdôraznil Kollár. Zároveň dodal, že on osobne odišiel z vládnej koalície na protest proti nezvládnutému boju s pandémiou a aj dnes vníma viaceré aktivity vlády kriticky.

Viac o téme: StranaSpoluMiroslav KollárPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu