Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

USA poskytnú humanitárnu pomoc Afganistanu: Taliban však neuznajú

Afganistan po výbuchu v mešite Zobraziť galériu (2)
Afganistan po výbuchu v mešite (Zdroj: SITA/AP Photo/Abdullah Sahil)

DAUHA – Spojené štáty súhlasili, že poskytnú naliehavo potrebnú humanitárnu pomoc chudobnému Afganistanu, ktorý je na pokraji ekonomickej krízy. Odmietli však politické uznanie nových vládcov krajiny z Talibanu, oznámilo v nedeľu toto afganské radikálne hnutie.

Vyhlásenie prišlo po prvých priamych rozhovoroch USA a Talibanu od chaotického ukončenia odsunu amerických vojakov z Afganistanu v závere augusta, informuje agentúra AP. Spojené štáty sa zatiaľ k víkendovým rokovaniam v katarskej Dauhe nevyjadrili.

Afganistan po výbuchu v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Abdullah Sahil)

Taliban uviedol, že rozhovory "prebiehali dobre", pričom Washington uvoľnil humanitárnu pomoc pre Afganistan po súhlase, že takáto podpora nebude spájaná s oficiálnym uznaním vlády Talibanu. Hovorca Talibanu pre AP povedal, že USA dostali tiež uistenie, že hnutie neumožní, aby afganské územie využívali extrémisti na organizáciu útokov na iné krajiny. Ešte v sobotu však Taliban vylúčil spoluprácu s Washingtonom pri boji proti čoraz aktívnejším džihádistom zo skupiny Islamský štát (IS) v Afganistane.

IS, nepriateľ Talibanu, sa prihlásil k početným útokom v Afganistane z posledných týždňov vrátane piatkového samovražedného atentátu, pri ktorom zahynulo 46 členov šiitskej menšiny. Washington považuje IS za najväčšiu teroristickú hrozbu vychádzajúcu z Afganistanu, píše AP.

Viac o téme: USAAfganistanTalibanIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu