Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Hovorca českého prezidenta Zemana poprel fámy o tom, že hlava štátu nežije

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

PRAHA - Hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček v piatok odmietol špekulácie o tom, že Miloš Zeman nežije. O zdravotnom stave hlavy štátu hovoril Ovčáček v rozhovore pre Rádio Z. Hovorca tvrdí, že Zeman musí po hospitalizácii nabrať sily. Zároveň však pripustil, že prezident je chorý. Napísal to portál Novinky.cz.

"Choroba môže postihnúť každého... Po tom, ako bol (Zeman) hospitalizovaný, musí nabrať sily. Musíme si uvedomiť, že má 77 rokov, to sa už prosto môžu niektoré neduhy objaviť," povedal hovorca prezidenta. Podľa portálu Novinky.cz Ovčáček vyjadreniami potvrdil, že Miloš Zeman má zdravotné komplikácie. V rozhovore však odmietol spresniť, o čo konkrétne ide. "Teraz je dôležité, aby mal pán prezident dostatok síl pre ďalšiu prácu. Nie je potrebné ho (teraz) vystavovať," povedal pre Rádio Z Ovčáček.

Babišovi vadia fámy, ktoré kolovali

Špekulácie o smrti prezidenta Miloša Zemana boli aj témou štvrtkovej predvolebnej debaty českého bulvárneho denníka Blesk s lídrami kandidujúcich politických strán. Šéf hnutia ANO, premiér Andrej Babiš povedal, že v informovaní Hradu problém nevidí. Vadia mu však fámy, ktoré kolovali. "Tu bola vyvolaná fáma, že o jednej v noci pani (podpredsedníčka vlády a ministerka financií ČR) Alena Schillerová volala mojej kolegyni, že prezident zomrel," uviedol Babiš, ktorý podobné špekulácie odmietol.

Podľa prvého vicepremiéra a ministra vnútra Jana Hamáčka (ČSSD) Zeman problém s výkonom funkcie nemá. "Ja som pána prezidenta videl na vlastné oči, takže nemám dôvod veriť nejakým fámam," povedal Hamáček v debate denníka Blesk. Pražský hrad vo štvrtok potvrdil, že Zeman po prvý raz vo funkcii prezidenta nebude voliť verejne vo volebnej miestnosti, ale volebná komisia za ním príde na zámok v Lánoch. Na základe odporúčaní lekárov sa bude upravovať Zemanov program aj v nasledujúcich dňoch.

Viac o téme: PrezidentČeskoúmrtieFámyMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu