Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Český prezident Zeman sa chystá voliť: Hrad poprel špekulácie o jeho zdravotnom stave

Český prezident Miloš Zeman
Český prezident Miloš Zeman (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman sa na zámku Lány venuje pracovnej činnosti a v piatok sa chystá prísť voliť. V stredu to uviedol prezidentov hovorca Jiří Ovčáček v reakcii na správy o zhoršujúcom sa Zemanovom zdravotnom stave, informoval spravodajský server Novinky.cz.

"Pán prezident je v Lánoch, včera sa venoval prípravám osláv 28. októbra a podpisoval dekréty vyznamenaných. V piatok sa pán prezident chystá voliť," uviedol Ovčáček na sociálnej sieti Twitter. Vedúci prezidentskej kancelárie Vratislav Mynář taktiež poprel správy o zhoršujúcom sa zdravotnom stave českého prezidenta. "Sú to nezmysly! Pán prezident je v Lánoch a národ ho uvidí v piatok, ako pôjde k voľbám," uviedol Mynář pre českú rozhlasovú stanicu Frekvence 1.

Voľby do Poslaneckej snemovne sa v Česku uskutočnia v piatok a v sobotu (8. a 9. októbra). Zeman tradične volí v mieste svojho bydliska v základnej škole Brdičkova. Nie je však jasné, či na tomto mieste plánuje odovzdať svoj hlas aj tento rok. Škola podľa informácii portálu Blesk.cz totiž doposiaľ nebola informovaná o tom, že by sa ju prezident chystal navštíviť. Zeman už skôr avizoval, že tento rok plánuje vo voľbách podporiť hnutie ANO.

Špekulácie o prezidentovom zdravotnom stave sa podľa Noviniek.cz hromadia pre nedostatok informácií, pre prítomnosť prezidentskej ochranky v areáli Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe, ako aj pre fakt, že kancelária prezidenta potvrdila osemdňovú septembrovú hospitalizáciu Zemana až s dvojdňovým odstupom. Prezident zároveň od prepustenia z nemocnice neprehovoril k verejnosti, ktorá ho naposledy videla na fotografiách z minulého týždňa, keď prezident absolvoval niekoľko stretnúť a oslávil svoje 77. narodeniny.

O zdravotnom stave prezidenta vie verejnosť len toľko, že trpí cukrovkou a neuropatiou dolných končatín, pre ktorú musel tento rok začať používať aj invalidný vozík. Zeman okrem toho zle počuje. Testy a odbery, ktoré najvyšší český predstaviteľ absolvoval počas poslednej hospitalizácie, podľa prezidentskej kancelárie "neodhalili žiadne ochorenie ani akékoľvek iné problémy ohrozujúcej prezidentov život".

Viac o téme: ZdravieVoľbyPrezidentČeskoMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu