Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

CIA urobila zmeny vo svojej štruktúre: Bude sa viac zameriavať na Čínu

William Burns
William Burns (Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Vucci, File)

WASHINGTON - Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) v rámci reorganizácie svojich misií vytvorila nové centrum, ktoré sa bude zameriavať výlučne na Čínu a na výzvy pre národnú bezpečnosť, ktoré predstavuje Peking. Informovala o tom agentúra Reuters. CIA zároveň označila Čínu za najväčšiu hrozbu, ktorej USA v súčasnosti čelia.

Nové Centrum pre čínske misie (CMC) bolo vytvorené s cieľom "riešiť globálne výzvy, ktoré predstavuje Čínska ľudová republika a ktoré zasahujú všetky oblasti misií agentúry", uviedla CIA vo vyhlásení zverejnenom vo štvrtok. Riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby William Burns zdôraznil, že hrozbu pre USA predstavuje čínska vláda, nie jej ľudia. Cieľom reorganizácie v rámci CIA je zjednotiť aktivity, ktoré špionážna agentúra robí v Číne.

"CMC ešte viac posilní našu kolektívnu prácu na najdôležitejšej geopolitickej hrozbe, ktorej čelíme v 21. storočí. (Ide o) čím ďalej, tým viac kontroverznú čínsku vládu," zdôraznil Burns. CIA sa podľa neho bude naďalej zameriavať aj na "agresívne Rusko, provokatívnu Severnú Kóreu a nepriateľský Irán". Spravodajská služba zatiaľ oficiálne neoznámila, kto bude viesť nové centrum misií, pripomenula televízia CNN. Je však známe, že na štrukturálne zmeny bude dohliadať zástupca riaditeľa CIA David Cohen.

Viac o téme: USACIAČínaŠtruktúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu