Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Budúce mamičky, pozor! TENTO bežný liek proti horúčke môže škodiť nenarodenému dieťatku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KODAŇ - Doteraz sa považovalo za bezpečné užívať paracetamol počas tehotenstva. Teraz sa však 90 odborníkov stavia proti tomuto hodnoteniu. Panika ale nie je na mieste.

Bolesť hlavy, chrbta alebo horúčka: Zmiernenie symptómov počas tehotenstva môže byť problémové. Mnoho liekov je pre nenarodené dieťa rizikové. Kým aspirín by sa nemal užívať v neskorom tehotenstve, paracetamol je považovaný za bezpečný proti bolesti a horúčke. 

Skupina okolo Davida Kristensena z Kodanskej univerzity ale o tom v časopise Nature Reviews Endocrinology pochybuje. Štúdie za posledných 25 rokov ukazujú súvislosť medzi príjmom paracetamolu počas tehotenstva a rizikom ADHD (porucha pozornosti a hyperaktivity). Môžu sa vyskytnúť aj malformácie. Nemecký expert Wolfgang Paulus berie varovanie vážne - nevidí však dôvod na paniku.

Prevratný úspech lekárov: Prvýkrát vyliečili dlhodobý COVID pomocou tohto lieku!

Osem z desiatich žien užije počas tehotenstva aspoň jeden liek. Ale ktoré účinné látky sú neškodné? Vedci sa zhodujú, že aspirín a ibuprofén môžu silne zaťažiť kardiovaskulárny systém dieťaťa. Lekári preto odporúčajú acetaminofén - paracetamol. Liek pomáha proti miernej bolesti a je považovaný za neškodný.

Okolo 91 zdravotných expertov a lekárov okolo Kristensena však teraz vyjadruje obavy. Hodnotili klinické štúdie a pokusy na zvieratách, ktoré opisujú vzťah medzi expozíciou paracetamolu počas tehotenstva a detskými chorobami za posledných 25 rokov.

Budúce mamičky, pozor! TENTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zatiaľ žiadne konečné hodnotenie

V USA používa paracetamol 65 percent všetkých tehotných žien - niektoré z nich kvôli zníženiu horúčky. Častejším dôvodom sú bolesti svalov, hlavy, chrbta či infekcie. Podľa vedcov mali deti, ktorých matky užívali počas tehotenstva paracetamol, väčšiu pravdepodobnosť vývinovej poruchy centrálneho nervového systému. Zvýšil sa výskyt porúch ADHD a autistického spektra, vývoj reči bol oneskorený a IQ bolo nižšie.

Orgány vylučovania moču a reprodukčné orgány boli vyšetrené u 130-tisíc párov matiek a detí. Po expozícii paracetamolom mali mužskí novorodenci častejšie nezostúpené semenníky a dosiahli pubertu skôr.

KORONAVÍRUS Experti odporúčajú: Ak užívate tieto lieky, noste rúško, aj keď ste zaočkovaní

Autori zdôrazňujú, že súčasná situácia v údajoch neumožňuje konečné hodnotenie. V budúcnosti to bude vyžadovať porovnávacie štúdie. Nemecký odborník Wolfgang Paulus, vedúci poradne pre reprodukčnú toxikológiu na ženskej klinike Univerzity v Ulme, súhlasí. Pacientom radí, ako používať lieky počas tehotenstva a dojčenia.

Budúce mamičky, pozor! TENTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Len žiadna panika

„Je určite namieste varovať pred príliš neuváženým používaním paracetamolu počas tehotenstva,“ hovorí. Kým nie sú k dispozícii jasné výsledky, lekár odporúča opatrnosť - chce však upokojiť nastávajúce matky. „Je potrebné vyhnúť sa panike,“ hovorí. "Tehotné ženy reagujú na takéto správy veľmi citlivo. Pozorované zmeny v správaní a vývoji pohlavia nie sú absolútne porovnateľné z hľadiska rozsahu napríklad so škodami spôsobenými talidomidom (contergan)."

Tento liek na spanie sa používal proti tehotenskej nevoľnosti v päťdesiatych rokoch minulého storočia. Novorodenci sa narodili s vážnymi malformáciami, ako sú skrátené ruky a nohy. Liek bol stiahnutý z trhu.

Podľa autorov štúdie v súčasnosti nie je potrebný zákaz paracetamolu počas tehotenstva - ale jasné varovanie. Tehotné ženy by mali užívať paracetamol iba v nízkych dávkach a čo najkratšie obdobie. Príjem treba prediskutovať s ošetrujúcim gynekológom, tehotné ženy by mali byť dobre informované o rizikách. Autori tiež navrhujú na obale dobre viditeľný výstražný štítok.

Viac o téme: BábätkoTehotenstvo ParacetamolParalenADHD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu