Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Košická rarita: Páru sa narodili štvorčatá! Bol to veľký šok, tvrdí šťastná mamička Veronika

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: UNLP)

KOŠICE – Mladá rodina z východu Slovenska sa poriadne rozrástla. Do ich radov pribudlo nie jedno, dve či tri ratolesti, ale rovno štyri. Našťastie, detičky sa tešia dobrému zdraviu a ak sa nič nezmení, novopečený rodičia si dve dcérky a dvoch synčekov už čoskoro odvezie domov.

Štvorčatá sa narodili koncom októbra v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach. 27-ročná Veronika priviedla na svet dve dievčatká, Elišku a Noemi, a dvoch chlapcov, ktorý dostali mená Hugo a Damián. „Najskôr nám povedali, že to budú trojčatá, už to bol dosť veľký šok. Ale asi o tri týždne na to, mi lekár oznámil, že vidí aj štvrté. Bol to veľký šok, ale zvládli sme to a pripravili sme sa na situáciu,“ uviedla šťastná novopečená matka.

Košická rarita: Páru sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: UNLP)

Tá prežila napriek očakávaniu štvorčiat krásne mesiace tehotenstva. „Som hlavne vďačná, že hoci hrozilo veľa komplikácií, všetkému sme sa vyhli. V nemocnici som ležala len pár dní, takže som si tehotenstvo aj pekne užila,“ uviedla mladá mamička, ktorej veľmi pomáha manžel. „Otecko je úžasný, bol to on, kto ma najviac upokojoval od začiatku a stále upokojuje, že to spolu všetko zvládneme. Bábätkám sa všetkým darí a pekne priberajú, keď budú v poriadku a budú mať nad dve kilá, môžu ísť postupne domov,“ dodala.

Mladá rodina je zatiaľ v nemocnici, bábätká sú však našťastie zdravé a už čoskoro si ich rodičia budú môcť vziať domov. „Našťastie mám k nim tu, v Detskej fakultnej nemocnici na Oddelení neonatologickej intenzívnej medicíny (DFN) neobmedzený prístup. Prebaľujeme ich, nakŕmime ich spolu so sestričkou všetkých štyroch. Bábätká môžem brávať na ruky, aj klokánkovať, podľa ich stavu a možností,“ dodala spokojná mamička.

Košická rarita: Páru sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: UNLP)

Spokojné sú aj obe nemocnice. „Oproti štandardnému pôrodu je to veľký rozdiel, takže sme radi, že pôrod cisárskym rezom dopadol veľmi dobre a že následná starostlivosť o bábätká v DFN je špičková,“ uviedol riaditeľ UNLP Ján Slávik. Ten spolu s riaditeľkou Detskej fakultnej nemocnice Košice Jaroslavou Feketeovou odovzdal mamičke aj darček - plienkovú tortu a monitory dychu pre všetky 4 bábätká.

Detičky prišli na svet cisárskym rezom. „Pre našu kliniku to bola obrovská radosť, musíme si uvedomiť, že viacpočetná gravidita je zriedkavejšia ako jednoplodová. A je oveľa náročnejšia pre mamičku, pokiaľ ide o starostlivosť o ňu, ale aj o vyvíjajúce sa bábätká,“ uviedol prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky UNLP.

Univerzitná nemocnica Luisa Pasteura
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

Rodiť jedno dieťa a viac nie je rozhodne to isté. „Oproti štandardnému pôrodu je to veľký rozdiel. Veľa krát končí viacpočetná gravidita cisárskym rezom, u troch a viacerých detí takmer 100 percent. Pričom veľa krát je nevyhnutné vykonať predčasný cisársky rez, teda predčasný pôrod, ako to bolo aj v tomto prípade. Aby sme neohrozili život niektorého z bábätiek, ani zdravie matky,“ vysvetlil Urdzík.

Aj starostlivosť o mamičku, ktorá čaká viac bábätiek, je intenzívnejšia. „Budúca mamička prichádza častejšie na kontroly, spravidla každé dva týždne. Veľa krát sa stáva, že takéto mamičky musíme opakovane prijať aj na hospitalizáciu do nemocnice, na sledovanie alebo, aby sme realizovali zákroky, ktoré zabránia prípadnému hroziacemu predčasnému pôrodu, či potratu. Podobne to bolo aj v tomto prípade,“ uzatvára prednosta.

Zachránili aj 480 gramové dieťa

Na Slovensku sa predčasne narodí asi 9 percent bábätiek. Mnohé musia po narodení ostať v nemocnici ešte dlhé týždne či mesiace. Niektoré si, žiaľ, nesú do života aj vážne dôsledky svojho skorého príchodu na tento svet. „Bol som súčasťou tímu, ktorému sa podarilo zachrániť dieťa s pôrodnou hmotnosťou 480 gramov,“ uviedol primár Neonatologického oddelenia UNLP Peter Krcho, ktorý sa o novorodencov stará už 32 rokov.

Predčasne narodené dieťa prichádza na svet pred ukončeným 36. týždňom tehotenstva, za dolnú hranicu životaschopnosti plodu sa považuje 24. týždeň alebo váha 500 gramov. Najviac sa ich rodí s pôrodnou váhou od 1500 do 2 500 gramov. Tieto deti majú adaptačné ťažkosti, najväčšie problémy majú s pľúcami, potrebujú podporu v dýchaní, na to nadväzuje funkcia srdca, nezrelé je trávenie, vylučovanie, dieťa má tenkú pokožku, nedokáže adekvátne regulovať telesnú teplotu.

Urdzík vysvetlil, že najmä u viacpočetných gravidít, keď sú viac ako 3 plody, je veľmi náročné naplánovať dátum pôrodu. "Samozrejme, že musíme pri tom prísne sledovať plody, či u nich nedochádza k zaostávaniu v raste a či plodom nehrozí nedostatok kyslíka. Ak spozorujeme, že niečo nefunguje, je potrebné pristúpiť k cisárskemu rezu,“ uviedol.

 

 

Viac o téme: ŠtvorčatáNovorodenciKošice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu