Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Predčasná radosť, potom mierne sklamanie: Island len tesne nedosiahol väčšinu žien v parlamente

Islandská premiérka Katrin Jakobsdottir Zobraziť galériu (3)
Islandská premiérka Katrin Jakobsdottir (Zdroj: SITA/AP Photo/Arni Torfason)

REYKJAVÍK - Island v nedeľu krátko oslavoval zvolenie prvého parlamentu v Európe s väčšinou žien, opätovné sčítanie hlasov odovzdaných v sobotňajších voľbách však tento predbežný výsledok zmenilo. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Na základe pôvodného sčítania by v 63-člennom parlamente ženy obsadili 33 kresiel. Niekoľko hodín neskôr však oznámili prepočítanie hlasov v regióne na západe krajiny, po ktorom zostalo v zákonodarnom zbore len 30 poslankýň – rovnako ako po voľbách z roku 2016. Napriek tomu ide s podielom takmer 48 percent o jedno z najvyšších zastúpení žien v niektorom z európskych parlamentov.

Väčšinu žien poslankýň majú len v niekoľkých krajinách sveta – a v žiadnej európskej. Podľa Medziparlamentnej únie vedie celosvetovo Rwanda, kde tvoria ženy 61 percent členov Poslaneckej snemovne. Nasledujú Kuba, Nikaragua a Mexiko s 50 percentami alebo mierne nad touto hranicou. Z údajov Svetovej banky vyplýva, že v Európe sa dosiaľ k polovici poslankýň najviac priblížilo so 47 percentami Švédsko.

Predčasná radosť, potom mierne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Arni Torfason)

Stabilita aj po voľbách?

Island je podľa AFP dlho priekopníkom v oblasti rovnosti pohlaví a práv žien, pričom v hodnotení Svetového ekonomického fóra je už 12 rokov na prvom mieste krajín s najväčšou rovnosťou mužov a žien. Bol tiež prvou krajinou, ktorá si v roku 1980 zvolila ženu za prezidentku.

Prepočítanie hlasov v jednom zo šiestich volebných regiónov Islandu nezmenilo celkové výsledky volieb zo soboty, v ktorých si mierne polepšila doterajšia trojstranná vládnuca koalícia.

Islandská premiérka Katrin Jakobsdottir
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Arni Torfason)

Nezvyčajné spojenectvo ľavicových a pravicových strán vo vláde, ktoré Islandu prinieslo štyri roky stability po desaťročiach politických kríz, však nemusí pokračovať. Otázna je pozícia premiérky Katrín Jakobsdóttir, ktorej Hnutie ľavicových zelených oslabilo v prospech koaličných partnerov z konzervatívnej Strany nezávislosti a stredopravej Progresívnej strany.

Viac o téme: VoľbyŽenyIslandParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu