Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kauza Vrbětice: Česko požiadalo Rusko o právnu pomoc s vyšetrovaním

Vrbětice
Vrbětice (Zdroj: TASR/Město Valašské Klobouky, Profimedia)

PRAHA - Česko požiadalo Rusko a niekoľko ďalších štátov o právnu pomoc v súvislosti s vyšetrovaním okolností výbuchov muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014. Moskva však uviedla, že poskytovaním právnej pomoci pre ČR sa nebude zaoberať. Informovala o tom v stredu spravodajská televízia ČT 24.

Úkony v súvislosti s trestným konaním v kauze Vrbětice sa podľa krajského štátneho zastupiteľstva v Brne, ktoré vyšetrovanie dozoruje, odohrávajú nielen na území ČR, o súčinnosť vyšetrovatelia požiadali i viaceré európske krajiny.

"Pochopiteľne bola žiadosť o právnu pomoc odoslaná aj do Ruskej federácie. Teraz postupne získavame a analyzujeme výsledky právnych pomocí, ktoré nám už boli doručené. Na výsledky ďalších ešte čakáme," uviedol dohliadajúci štátny zástupca Martin Malus.

Český Deník N však v stredu s odvolaním sa na vysoko postavený zdroj oboznámený s vyšetrovaním informoval, že Rusko už Prahe odpovedalo. Podľa denníka sa v odpovedi Moskvy uvádza, že s ohľadom na ochranu svojich výsostných záujmov sa Rusko poskytovaním právnej pomoci pre ČR zaoberať nebude. Ďalší zdroj denníka zhodnotil ruskú odpoveď ako "svojho druhu písomné priznanie".

Požiar muničného areálu v
Zobraziť galériu
 (Zdroj: TASR/ Mesto Valašské Klobouky)

K výbuchom v muničných skladoch vo Vrběticiach, pri ktorých zomreli dvaja ľudia, došlo v novembri a decembri 2014. V apríli tohto roka sa pre túto kauzu dostala Praha s Moskvou do diplomatickej roztržky, a to po tom, ako česká vláda oznámila, že do nej sú zapletení agenti ruskej vojenskej rozviedky.

Česko následne vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, na čo Rusko odpovedalo vyhostením 20 zamestnancov veľvyslanectva ČR v Moskve a krátko na to oznámilo, že v počtoch pracovníkov ambasád prechádza na "striktnú paritu". Česko 28. júna oficiálne požiadalo Moskvu o vyplatenie odškodného v kauze Vrbětice.

Viac o téme: VýbuchČeskoKauzaAgentiRuskoVrbětice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu