Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Skvelá správa z Izraela: Posilňovacie očkovanie TEJTO skupiny ľudí funguje úžasne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Odborníci sú si istí, že očkovanie treťou dávkou alebo inak povedané posilňovacie očkovanie je veľmi dôležité pre starých ľudí a ľudí s predchádzajúcimi chorobami. Nedávna štúdia z Izraela ukazuje, aký obrovský je vlastne efekt tohto tretieho očkovania.

Podľa štúdie posilňovacie očkovanie proti koronavírusu pre osoby staršie ako 60 rokov výrazne zvyšuje ochranný účinok vakcíny Pfizer/Biontech. Izraelskí vedci v New England Journal of Medicine napísali, že ľudia, ktorí boli v Izraeli dvakrát očkovaní, mali viac ako 10-krát viac zistených infekcií a takmer 20-krát vážnejší priebeh choroby ako ľudia, ktorí boli očkovaní trikrát. 

Sabaka sa pozrel na riziko nákazy po prekonaní koronavírusu: Takéto sú šance, očkovanie výrazne pomáha!

V Izraeli majú všetci očkovaní ľudia teraz možnosť preočkovania najskôr päť mesiacov po druhej dávke. Štúdia zohľadnila údaje od viac ako milióna starších občanov v Izraeli. Napriek veľmi vysokej zaočkovanosti Izrael v súčasnosti sužuje silná koronavírusová vlna.

Očkovanie vakcínou Pfizer
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Jung Yeon-je/Pool Photo via AP)

Izraelskí vedci predpokladajú, že nákazlivejší variant delta a znižujúca sa imunitná ochrana šesť mesiacov po druhej dávke vedú k zníženiu účinnosti očkovania vo vzťahu k infekcii na 50 percent - pri posilňovacej dávke sa účinnosť zvýši na 95 percent. Je to porovnateľné s vakcinačnou ochranou, ktorá bola pôvodne hlásená proti alfa variante.

TENTO vedľajší účinok vakcíny je hrozbou pre tínedžerov: Postihuje ich viac ako KORONAVÍRUS

Vedľajšie účinky podobné tým po prvých dvoch očkovaniach

Carsten Watzl, generálny tajomník Nemeckej spoločnosti pre imunológiu, nie je z výsledkov výskumu prekvapený. Už bolo známe, že hladiny protilátok boli po tretej dávke asi desaťkrát vyššie ako po iba dvoch injekciách, povedal. Štúdia teraz ukazuje, že sa to „premieta do veľmi, veľmi slušného ochranného účinku“.

Ochrana proti infekcii a chorobe je „výrazne lepšia“ u trikrát očkovaných. Watzl poukázal na to, že téma vedľajších účinkov nebola v štúdii zohľadnená. Z Izraela však zatiaľ nie sú žiadne správy o tom, že by tretia dávka mala výraznejšie vedľajšie účinky ako druhá dávka.

KORONAVÍRUS Skvelá správa z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Skutočnosť, že tretia dávka výrazne zlepšuje imunitnú ochranu, ešte neznamená, že je aj nevyhnutná. Napokon, podľa Inštitútu Roberta Kocha, dve dávky tiež veľmi účinne chránia mladých ľudí pred hospitalizáciou. Watzl preto neodporúča posilňovaciu vakcínu mladším ľuďom, ale všetkým starším ako 80-ročným a viac ako 60-ročným s predchádzajúcimi chorobami.

V týchto skupinách má ochranný účinok v priebehu času tendenciu sa znižovať a sú obzvlášť náchylné na ťažké priebehy ochorenia. V Nemecku sa ľuďom, ktorí potrebujú starostlivosť, ľuďom nad 80 rokov a osobám s imunodeficienciou, niekedy ponúka tretie očkovanie. Na odporúčanie Stálej komisie pre očkovanie sa ešte čaká.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaúčinokIzraelTretia dávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu