Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Život pri teplote 50 stupňov: Počet horúcich dní sa zdvojnásobil, môžu za to fosílne palivá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Počet dní  extrémnych horúčav, kedy sa teploty šplhajú nad 50 stupňov Celzia, sa od 80. rokov minulého storočia zdvojnásobil. Takto horúce dni tiež zažívajú ľudia na viacerých miestach planéty ako predtým.

Vyplýva to z analýzy, ktorú zostavila stanica BBC.

"Tento vzostup možno stopercentne prisúdiť spaľovaniu fosílnych palív," komentovala výsledky klimatologička Friederika Ottová z oxfordskej univerzity. Podľa dát BBC sa medzi rokmi 1980 a 2009 každý rok vyskytlo v priemere 14 dní, kedy teplota niekde na svete prekročila 50 stupňov. V rokoch 2010 až 2019 už takto horúcich dní bolo v priemere 26 ročne. Ukazuje sa tiež, že vzhľadom ku globálnemu otepľovaniu sa extrémne horúčavy objavujú aj tam, kde to predtým nebolo bežné.

Najviac sa s vysokými teplotami stretávajú obyvatelia zo štátov na Strednom východe a v Perzskom zálive a tiež z Afriky, tohtoročné leto ale ukázalo, že teplotné extrémy sa nevyhýbajú ani Európe či Severnej Amerike. V Kanade teplomery tento rok vystúpili až k hodnote 49,6 stupňa, v Taliansku namerali 48,8 stupňa. "Musíme konať rýchlo. Čím rýchlejšie znížime emisie, tým lepšie pre nás," uviedla klimatologička Sihan Li z univerzity v Oxforde. "Ak budú emisie a pomalé tempo pokračovať, tak sa extrémne horúčavy budú zhoršovať a stanú sa častejšími," dodala.

Viac o téme: HorúčavyOtepľovanieTeplotyKlimatická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu