Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Proruskí trollovia sa zameriavajú na diskusie v západných médiách: Sú medzi nimi slovenské

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CARDIFF - Tridsaťdva popredných západných médií sa prostredníctvom diskusných sekcií na svojich weboch stalo terčom masívnej operácie proruských "trollov", ktorí propagovali dezinformácie v prospech ruských záujmov.

Vyplýva to z britskej štúdie, ktorá bola zverejnená v pondelok. Títo autori príspevkov sa snažili vyvolať dojem, že Západ s politikou Kremľa súhlasí, a ich príspevky potom ako dôkazy toho istého používali ruské štátne médiá, uvádza výskum.

Putin kritizoval Západ: Nepáči sa mu návrh umiestniť afganských utečencov v strednej Ázii

Štúdiu vykonal Výskumný inštitút zločinu a bezpečnosti (CSRI) pri univerzite vo waleskom Cardiffe. Odborníci v jej rámci identifikovali 242 článkov publikovaných od tohtoročného februára do polovice apríla, ktoré sa týkali ruských geopolitických záujmov. Spravodajstvo podľa nich v diskusnej sekcii sprevádzali "provokatívne proruské či protizápadné" komentáre.

Medzi médiami zasiahnutými touto "systematickou a rozsiahlou infiltráciou" je mimo iného britský denník The Times, francúzsky Le Figaro, nemecké Der Spiegel a Die Welt, talianska La Stampa a stanice Fox News či denník The Washington Post zo Spojených štátov. Medzi ďalšími sledovanými boli aj médiá zo Slovenska, z Bulharska, Rakúska či Poľska. 

Proruskí trollovia sa zameriavajú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Odklonom diskusnej sekcie západných médií (trollovia) dokázali svoju propagandu predstaviť ako odraz prevládajúcej mienky," povedal spravodajskému serveru BBC šéf CSRI Martin Innes.

Putin a Si Ťin-pching sa dohodli na spoločnom boji proti hrozbám z Afganistanu

"Západné médiá, ktoré sme skúmali, sú voči tejto manipulácii obzvlášť zraniteľné, pretože nemajú žiadne bezpečnostné opatrenia, aby takýmto aktivitám zabránili, odhalili ich alebo (týchto komentujúcich) odradili. Trollovia môžu jednoducho prepínať medzi postavami a identitami," dodal expert.

"Táto štúdia dokazuje hrozbu, ktorú pre našu demokraciu predstavujú dezinformácie na internete živené Ruskom," uviedol podľa agentúry AFP britský minister zahraničia Dominic Raab.

Viac o téme: MédiáDiskusieOvplyvňovanieProruskí trollovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu