Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Odsúdená hovorkyňa Navaľného Kira Jarmyšová údajne opustila Rusko

Kira Jarmyšová Zobraziť galériu (3)
Kira Jarmyšová (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Kira Jarmyšová, hovorkyňa väzneného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, údajne opustila Rusko. V pondelok o tom informovala agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenované zdroje.

Podľa jedného zo zdrojov odišla Jarmyšová do fínskej metropoly Helsinki. Súd v Moskve pritom 16. augusta Jarmyšovú odsúdil na 18 mesiacov obmedzenia slobody pre porušenie bezpečnostných pravidiel v súvislosti s ochorením COVID-19. Jej obhajoba sa však proti tomuto rozsudku 27. augusta odvolala.

Pokiaľ sa rozsudok stane právoplatným, Jarmyšová nebude môcť bez vedomia úradov zmeniť miesto svojho bydliska, zúčastniť sa na hromadných podujatiach či opustiť Moskvu alebo Moskovskú oblasť. Začiatkom augusta Rusko opustila aj ďalšie blízka spolupracovníčka Navaľného Ľubov Soboľová, ktorú taktiež odsúdili na 1,5 roka obmedzenia slobody pre porušenie bezpečnostných pravidiel v súvislosti s ochorením COVID-19. Soboľová sa rovnako ako Jarmyšová proti tomuto rozsudku odvolala.

Ruské úrady obvinili z porušovania epidemiologických opatrení niekoľkých prominentných predstaviteľov ruskej opozície vrátane Navaľného brata. Vyšetrovanie tzv. "sanitárnej kauzy" začali ruské úrady v januári tohto roka. Podľa vyšetrovania aktéri tejto kauzy vyzývali ľudí, aby sa zúčastnili na akcii na podporu Alexeja Navaľného, ktorá sa konala 23. januára v Moskve, a takýmto spôsobom podnecovali ľudí k porušovaniu bezpečnostných pravidiel v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

Moskovský súd obmedzil pohyb ďalšiemu podporovateľovi Navaľného

Moskovský okresný súd nariadil v pondelok 18-mesačné obmedzenie slobody pohybu ďalšiemu podporovateľovi väzneného opozičného politika Alexeja Navaľného, a to za porušenie epidemiologických reštrikcií. Tých sa mal poslanec moskovského mestského zastupiteľstva Dmitrij Baranovskij dopustiť tým, že ľudí verejne vyzýval, aby sa v januári zúčastnili na nepovolených zhromaždeniach organizovaných na podporu Navaľného. O verdikte informovala rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Alexej Navaľnyj
Zobraziť galériu (3)
Alexej Navaľnyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Baranovskij v súlade s pondelňajším rozhodnutím súdu nesmie nasledujúci rok a pol opúšťať svoj domov v čase od 22.00 h do 6.00 h, nesmie sa zúčastňovať na hromadných podujatiach ani opustiť bez povolenia polície Moskovskú oblasť. Moskovský súd odsúdil minulý týždeň v súvislosti s rovnakým obvinením na ročné obmedzenie slobody pohybu aj ďalšiu poslankyňu moskovského mestského zastupiteľstva Ľusiu Štejnovú. Ruské úrady takto obvinili z porušovania epidemiologických opatrení v rámci vyšetrovania tzv. sanitárnej kauzy už viacero prominentných podporovateľov Navaľného. Boli medzi nimi napríklad politikova blízka spolupracovníčka Ľubov Soboľová, jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová či koordinátor jeho moskovského štábu Oleg Stepanov. Menovaným taktiež obmedzili slobodu pohybu, a to Soboľovej a Jarmyšovej na 1,5 roka a Stepanovi na rok.

Trest v súvislosti so zmienenou kauzou dostal aj politikov brat Oleg Navaľnyj, ktorého súd odsúdil – taktiež za porušenie sanitárnych pravidiel vyzývaním na účasť na demonštráciách – na ročný podmienečný trest väzenia so skúšobnou lehotou na jeden rok. Soboľová začiatkom augusta opustila Rusko. Najnovšie sa k nej podľa medializovaných správ zrejme v tomto smere pridala aj Jarmyšová, ktorá údajne už zo svojej vlasti taktiež odišla.

Alexej Navaľnyj
Zobraziť galériu (3)
Alexej Navaľnyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin, File)

Samotný Alexej Navaľnyj si v Rusku odpykáva trest vynesený v kauze Yves Rocher, ktorý súd v Moskve začiatkom februára zmenil z podmienečného na nepodmienečný. Vzhľadom na čas, ktorý už strávil v predbežnej väzbe a domácom väzení, si musí vo väzení odsedieť dva a pol roka. Tohto najvýraznejšieho oponenta ruského prezidenta Vladimira Putina vzali do väzby 17. januára ihneď po tom, ako sa do vlasti vrátil z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou typu novičok.

Viac o téme: RuskoAlexej NavaľnyjKira Jarmyšová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu