Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nešťastie na východe Ukrajiny, po pretrhnutí lana zahynulo deväť baníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VOZNESENOVKA - Deväť baníkov zahynulo a ďalších 19 utrpelo zranenia, keď sa v pondelok pretrhlo lano klietky v uhoľnej bani na východe Ukrajiny kontrolovanom separatistami. V utorok o tom informovali miestne úrady, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Pracovníci práve zostupovali do banskej šachty v meste Voznesenovka v Luhanskej oblasti, keď došlo k nehode a baníci sa zrútili. "Lano klietky, ktorá baníkov spúšťala na ich pracovisko, sa pretrhlo," uviedla v oznámení záchranná služba v samozvanej Luhanskej ľudovej republike. Telá deviatich ľudí už vyniesli na povrch, 19 osôb hospitalizovali. "Vznikla vládna komisia, ktorá nehodu prešetrí," dodala záchranná služba.

Nehody v baniach sú dosť časté

Smrteľné nehody sú v ukrajinských baniach bežné. Väčšina baní sa nachádza práve na priemyselnom východe Ukrajiny. Mnohé bane sú podfinancované a zle vybavené a časté je aj porušovanie bezpečnostných predpisov.

Najhoršie banské nešťastie v postsovietskej histórii krajiny sa stalo v roku 2007 na východe, keď pri výbuchu v bani Zasiaďko zahynulo vyše 100 baníkov. Kyjev bojuje proti proruským separatistom v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny od roku 2014. Tento konflikt si vyžiadal vyše 13.000 životov.

Viac o téme: NehodaBaníciBaňaUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu