Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tragédia v uhoľnej bani na Sibíri: Pribudli ďalšie obete, viac ako 50 mužov sa zachrániť nepodarilo

Banskí záchranári pátrali po preživších Zobraziť galériu (3)
Banskí záchranári pátrali po preživších (Zdroj: SITA/Governor of Kemerovo region press office photo via AP)

MOSKVA - Dovedna 52 ľudí vrátane záchranárov zahynulo pri štvrtkovom nešťastí v uhoľnej bani v Kemerovskej oblasti na ruskej Sibíri, potvrdili v piatok skoro ráno ruské úrady. Píše o tom agentúra DPA.

Guvernér Kemerovskej oblasti Sergej Civiľov prostredníctvom aplikácie Telegram spresnil, že medzi mŕtvymi je 46 baníkov a šesť záchranárov. Dodal, že ďalších 38 baníkov a 11 záchranárov je hospitalizovaných, väčšinou v dôsledku nadýchania sa toxických plynov.

Guvernér Kemerovskej oblasti Sergej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Gavrilenko)

K výbuchu došlo vo štvrtok ráno, podľa Civiľova išlo pravdepodobne o výbuch metánu. "Presnú príčinu určí Výbor," povedal.

Podozrením z porušenia bezpečnostných pravidiel s následkom smrti sa zaoberá oblastná správa Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (takzvaného Sledkomu), ktorej príslušníci už zadržali prevádzkara bane a dvoch ďalších vysoko postavených zamestnancov.

Guvernér Kemerovskej oblasti Sergej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Gavrilenko)

Podľa ruského ministerstva pre výnimočné situácie sa z bane Listviažnaja podarilo zachrániť celkovo 239 ľudí.

Jedného baníka našli živého

Banskí záchranári našli ďalšieho baníka, ktorý prežil štvrtkový výbuch a požiar v bani Listviažnaja v Kemerovskej oblasti na ruskej Sibíri. Muž je pri vedomí, pričom prebiehajú snahy o jeho evakuáciu do bezpečia, informoval operatívny štáb rezortu pre mimoriadne situácie Kemerovskej oblasti.

Metán skomplikoval záchranu

Pátracie a záchranné operácie boli prerušené po tom, ako záchranári v epicentre výbuchu a požiaru zistili vysokú koncentráciu metánu a oxidu uhoľnatého. Pokračovať budú až po odstránení rizika ďalšieho výbuchu, priblížil Civiľov. V tejto súvislosti plánujú ruské úrady dať vykopať počas nasledujúcich troch dní ďalšiu šachtu, ktorá podľa Civiľova zabráni vzniku požiarov.

V bani Listviažnaja došlo k havárii aj 24. januára 1981, keď pri výbuchu metánu v jednej zo štôlní zahynulo päť osôb, ako aj 28. októbra 2004, keď si výbuch zmesi metánu a vzduchu vyžiadal životy 13 ľudí.

 

Viac o téme: PádZáchranáriBaňaRuskoSibír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu