Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Úspech kanadských záchranárov: Vyslobodili všetkých 39 uviaznutých baníkov

Baňa Totten v meste Sudbury Zobraziť galériu (2)
Baňa Totten v meste Sudbury (Zdroj: SITA/Gino Donato /The Canadian Press via AP)

OTTAWA - Záchranári už vyslobodili všetkých 39 baníkov, ktorí uviazli v nedeľu v banskej šachte na východe Kanady po tom, ako bol v dôsledku nehody zablokovaný prístup k hlavnému východu. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

Podľa spoločnosti Vale, ktorá vlastní baňu Totten v meste Sudbury, sú všetci vyslobodení baníci v dobrom zdravotnom stave. Zablokovanie šachty spôsobilo odtrhnutie lyžice banského rýpadla, v dôsledku ktorého došlo k znefunkčneniu systému zabezpečujúceho prepravu baníkov do a zo šachty. K baníkom sa však neskôr dostali "záchranári a začali ich prepravovať na povrch pomocou špeciálneho rebríka", oznámila už skôr brazílska banská firma Vale.

Úspech kanadských záchranárov: Vyslobodili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Gino Donato /The Canadian Press via AP)

Väčšinu z baníkov sa podarilo vyslobodiť už v utorok. Od nedele sú všetky práce v bani, ktorá zamestnáva 200 ľudí, pozastavené. Spoločnosť Vale tvrdí, že pred obnovením ťažby najprv v bani vykoná kontrolu. Baňu Totten zatvorili v roku 1972, no spoločnosť Vale ju po rekonštrukcii znovu otvorila v roku 2014. Za prvých šesť mesiacov roka 2021 sa v nej vyťažilo približne 3600 ton niklu.

Viac o téme: BaníciZáchranáriBaňaKanada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu