Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Odbojná skupina v provincii Pandžšír vyzvala na ukončenie bojov: Sú pripravení vyjednávať

Taliban v Afganistane
Taliban v Afganistane (Zdroj: SITA/AP Photo/Dusan Vranic, File)

KÁBUL - Vodca odbojnej skupiny bojujúcej proti militantnému hnutiu Taliban v afganskej provincii Pandžšír Ahmad Masúd je podľa vlastných slov pripravený vyjednávať o ukončení bojov, informovala v nedeľu panarabská spravodajská stanica al-Džazíra.

Správa prichádza po tom, čo Taliban skôr v nedeľu oznámil, že jeho bojovníci vnikli do Bázáraku, hlavného mesta provincie Pandžšír, pričom predtým ovládli okolité okresy.

Záujem dosiahnúť trvalý mier 

"Front národného odboja v zásade súhlasí s vyriešením súčasných problémov a okamžitým ukončením bojov a pokračovaním rokovaní," napísal Masúd na Facebooku. "V záujme dosiahnutia trvalého mieru je front národného odboja pripravený ukončiť boje pod podmienkou, že Taliban prestane útočiť a vykonávať vojenské operácie v Pandžšíre a okrese Andaráb (v susednej provincii Baghlán)," dodal Masúd.

Vodca odboja ďalej navrhol zorganizovať veľké stretnutie všetkých strán konfliktu s náboženskou radou Ulamá, ktorú tvoria moslimskí duchovní, vzdelanci a ďalšie osobnosti náboženského a právneho systému. Podľa hovorcu frontu národného odboja došlo v priebehu nedele v Pandžšíre k prudkým bojom, počas ktorých vzbúrenci obkľúčili "tisíce teroristov".

Odpor voči Talibanu pokračuje 

Amrulláh Sálih, bývalý afganský viceprezident a v súčasnosti tiež jeden z lídrov odboja v Pandžšíre, povedal ešte v piatok 3. septembra, že odpor voči Talibanu pokračuje. Poprel tiež informácie, podľa ktorých mal ujsť z krajiny. Dodal, že je stále vo svojom rodnom Pandžšíre.

Pandžšír je odľahlá, z veľkej časti neprístupná horská oblasť. Vchádza sa tam úzkou roklinou, kde sa útočníci môžu stať ľahkým terčom ozbrojencov rozostavených na vyššie položených miestach. Oblasť nedobyl Taliban ani v minulosti a nepodarilo sa to ani sovietskej armáde.

Viac o téme: BojeVýzvaAfganistanPandžšír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu