Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Francúzskom otriasajú demonštrácie: Desaťtisíce ľudí opäť protestovali proti covidpasom

Protesty proti covid opatreniam vo Francúzsku
Protesty proti covid opatreniam vo Francúzsku (Zdroj: SITAAP Photo/Thibault Camus)

PARÍŽ - Desaťtisíce ľudí vo Francúzsku protestovali v sobotu – v poradí už ôsmy víkend po sebe – proti tzv. covid pasom, ktorých zavedenie považujú demonštranti za diskriminačné. Informovala o tom agentúra DPA.

Po celej krajine sa v sobotu uskutočnilo približne 200 protestných pochodov, na ktorých sa podľa odhadov francúzskeho ministerstva vnútra zúčastnilo dovedna približne 140.000 ľudí.

Pravidelné protesty proti covidpasom zaznamenali najvyššiu účasť na prelome júla a augusta, keď sa na nich opakovane zúčastnilo viac než 200.000 ľudí. V sobotu sa najväčšie protesty konali v Paríži, kde prišlo vyjadriť svoju nespokojnosť viac než 18.000 ľudí. V Montpellieri na juhu krajiny demonštrovalo najmenej 6000 ľudí a v Avignone približne 4000.

Francúzska Ústavná rada, najvyššia inštitúcia súdnej moci v krajine, schválila začiatkom augusta používanie covidových pasov, ktorými sa Francúzi budú musieť preukázať pri vstupe do reštaurácií, kaviarní, vlakov či lietadiel, aby dokázali, že sú zaočkovaní proti koronavírusu alebo majú negatívny výsledok testu.

Nový zákon, ktorý nariaďuje používanie covidpasov, prijali koncom júla obe komory parlamentu. Obyvatelia krajiny takýto preukaz získajú, keď predložia doklad o úplnej zaočkovanosti schválenými vakcínami, potvrdenie o prekonaní nákazy koronavírusom alebo negatívny výsledok testu. Legislatíva zároveň všetkým zdravotníckym pracovníkom nariaďuje povinné očkovanie, čo je tiež vnímané ako kontroverzné opatrenie.

Podľa prieskumu, ktorý v piatok zverejnil denník Le Figaro, podporuje zachovanie covidpasov približne 67 percent Francúzov. Proti koronavírusu sú už zaočkované dve tretiny obyvateľov Francúzska a vyše 72 percent dostalo aspoň prvú dávku. Počty nových prípadov nákazy v krajine aktuálne klesajú, ale epidemiologická situácia je stále nepriaznivá vo francúzskych zámorských územiach.

Viac o téme: OpatreniaProtestyFrancúzskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu