Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Záchrana Američanov z Kábulu: Existovala tajná dohoda s Talibanom?

Taliban v Afganistane
Taliban v Afganistane (Zdroj: SITA/AP Photo/Dusan Vranic, File)

WASHINGTON - Ako uviedla televízna stanica CNN, americká armáda uzavrela s islamistami tajnú dohodu, ktorá Američanom umožnila útek z Kábulu. Spravodajský kanál sa odvoláva na informácie od dvoch zamestnancov ministerstva obrany.

Podľa týchto informácií členovia Talibanu vytvorili priechod k „tajnej bráne“ a dokonca aj k „call centru“, aby umožnili bezpečnú záchranu občanov USA. Predtým boli títo ľudia zhromaždení na tajných miestach, aby ich nakoniec odprevadili na letisko. Taliban tam tiež kontroloval osobné doklady.

Tajné spovede vysokých predstaviteľov armády USA: Korupcia a klamstvá o situácii v Afganistane

Záchranné akcie sa podľa zdroja CNN údajne uskutočňovali "niekoľkokrát za deň". Jedným z najdôležitejších zberných miest bola budova patriaca ministerstvu vnútra hneď za bránami letiska. Americkí vojaci údajne mali na sprievod voľný výhľad - aby mohli rýchlo zasiahnuť, ak by sa niečo stalo, ako sa uvádza v správe.

Prečo sa takéto tajné operácie uskutočňovali? Tisíce ľudí sa zhromaždili pred bránami letiska, nastal obrovský chaos - a tým aj extrémne zvýšené riziko útokov teroristickej skupiny Islamský štát (IS).

Minulý štvrtok zahynulo pri útoku IS na letisku 13 amerických vojakov a dvaja britskí vojaci. Informácie o úmrtiach v Afganistane kolíšu, televízie ako CNN hovorili až o 200 mŕtvych. IS už aj v minulosti opakovane útočil raketami na rôzne ciele v Kábule.

Viac o téme: EvakuáciaOdsunUSAAmeričaniaTalibanTajná dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu