Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Taliban rozhodol, toto bude najvyšší muž Afganistanu: Na štátnom zriadení sa ešte nedohodli

Taliban po príchode do hlavného mesta Kábul Zobraziť galériu (3)
Taliban po príchode do hlavného mesta Kábul (Zdroj: SITA/AP/Zabi Karimi, File)

KÁBUL - Najvyššie postaveným predstaviteľom Afganistanu, ktorému bude podriadený premiér aj prezident, bude vodca radikálneho hnutia Taliban Hajbatulláh Áchúndzáda. V stredu o tom informoval Taliban, na ktorý sa odvolal afganský portál TOLO News.

Hnutie tiež uviedlo, že diskusie o zložení novej vlády sa ukončili a čoskoro oznámi výsledok. Člen kultúrneho výboru Talibanu Inámulláh Samangání zdôraznil, že mulla Hajbatulláh Áchúndzáda bude aj lídrom novej vlády. "Islamská vláda, ktorú oznámime, bude... ľudový typ vlády," dodal Samangání.

"Názov nového systému by nemal byť ani republika, ani emirát. Mal by byť niečím takým ako islamská vláda. Hajbatulláh bude na najvyššom poste vedenia a nebude prezidentom. Bude lídrom Afganistanu. Pod ním budú pracovať premiér alebo prezident, ktorí budú pod jeho dohľadom," povedal politický analytik Hasan Hakjár.

Taliban už začal pracovať pre ľudí

Taliban už vymenoval guvernérov, policajných šéfov a policajných veliteľov provincií a okresov. Títo predstavitelia už "začali pracovať pre ľudí", vyhlásil člen Talibanu Abdul Hanán Hakkání. Aj keď Taliban uvádza, že konzultácie o vytvorení novej vlády sú ukončené, ešte neprebehli verejné diskusie o názve systému v krajine, o štátnej vlajke či štátnej hymne, dodal portál TOLO News.

Taliban v Afganistane
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dusan Vranic, File)

USA budú musieť koordinovať svoju činnosť 

Americký armádny generál a predseda zboru náčelníkov štábov Mark Milley v stredu vyhlásil, že Spojené štáty možno budú musieť koordinovať s hnutím Taliban svoje protiteroristické akcie v Afganistane proti militantom z Islamského štátu (IS) alebo iným teroristickým skupinám. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Milley to povedal na tlačovej konferencii v Pentagóne, dva dni po odchode amerických vojakov z Afganistanu a po dramatickej a krvavej evakuácii vyše 124.000 amerických občanov, Afgancov a ďalších ľudí.

Americká armáda v Kábule
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/1st Lt. Mark Andries/U.S. Marine Corps)

Generál dodal, že je ťažké predpovedať, ako sa bude vyvíjať budúcnosť Talibanu. Milley označil Taliban za krutú skupinu a "to, či sa zmenila alebo nie, sa ešte len ukáže". Americký minister obrany Lloyd Austin uviedol, že nebude predpovedať, ako budú vyzerať v budúcnoti vzťahy Spojených štátov s Talibanom.

Viac o téme: AfganistanTalibanHajbatulláh Áchúndzáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu