Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Teroristický útok na Novom Zélande! Páchateľ dobodal najmenej šesť ľudí: Polícia ho zastrelila

Novozélandská polícia zastrelila páchateľa, ktorý v noci na piatok dobodal v supermarkete na predmestí v Aucklande najmenej šesť ľudí Zobraziť galériu (9)
Novozélandská polícia zastrelila páchateľa, ktorý v noci na piatok dobodal v supermarkete na predmestí v Aucklande najmenej šesť ľudí (Zdroj: SITA/Alex Burton/New Zealand Herald via AP)

WELLINGTON - Novozélandská polícia zastrelila páchateľa, ktorý v noci na piatok dobodal v supermarkete na predmestí v Aucklande najmenej šesť ľudí. Podľa novozélandskej premiérky Jacindy Ardernovej útočníkovo konanie inšpirovala ideológia extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra AFP.

K incidentu došlo na aucklandskom predmestí New Lynn v predajni maloobchodného reťazca Countdown. Podľa úradov sú tri zo šiestich zranených osôb vo vážnom stave. Zábery z útoku zverejnené na sociálnych sieťach ukazujú podľa agentúry Reuters ľudí utekajúcich v panike zo supermarketu a hľadajúcich úkryt.      

 

"To, čo sa dnes stalo, bolo opovrhnutiahodné, nenávistné a nesprávne," uviedla Ardernová, podľa ktorej bol páchateľom Srílančan. Ten na Nový Zéland pricestoval v roku 2011. Podľa Ardernovej bol od roku 2016 päť rokov monitorovaný tamojšími úradmi. Podľa agentúry Reuters polícia muža zabila po príchode na miesto činu zhruba 60 sekúnd od začiatku jeho vyčíňania.

Galéria: Teroristický útok na Novom Zélande! Páchateľ dobodal najmenej šesť ľudí: Polícia ho zastrelila
     

K útoku nožom došlo na Novom Zélande aj v máji tohto roku v meste Dunedin, keď útočník zranil v supermarkete päť ľudí. Najzávažnejší teroristický útok v dejinách krajiny sa odohral 15. marca 2019, keď pri masovej streľbe austrálskeho belošského rasistu Brentona Tarranta v dvoch mešitách v meste Christchurch prišlo o život 51 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Tarrant bol za tento čin vlani v auguste odsúdený na doživotné väzenie bez možnosti podmienečného prepustenia.

Viac o téme: PáchateľPolícia útok Nový Zéland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu