Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šestnásta žiadosť bola konečne úspešná: V USA rozhodli o prepustení vraha Roberta Kennedyho

Sirhán Bišára Sirhán Zobraziť galériu (2)
Sirhán Bišára Sirhán (Zdroj: TASR/AP Photo/Gregory Bull)

LOS ANGELE - Rada amerického štátu Kalifornia pre udeľovanie milosti rozhodla v piatok o podmienečnom prepustení muža, ktorý bol usvedčený z vraždy newyorského senátora Roberta F. Kennedyho z roku 1968. Stalo sa tak po tom, čo jeho prepustenie podporili dvaja Kennedyho synovia, informuje stanica Sky News.

Členovia rady v meste San Diego zahlasovali za prepustenie 77-ročného Sirhána Bišára Sirhána, Palestínčana s jordánskym občianstvom, na základe jeho v poradí už 16. žiadosti dostať sa z väzenia. Sirhána po priznaní sa k spáchaniu skutku najprv v roku 1969 odsúdili na smrť, v roku 1972 však tento verdikt zmenili na doživotie po tom, čo kalifornský najvyšší súd trest smrti zrušil. Vo väzení si odpykal dosiaľ 53 rokov.

Šestnásta žiadosť bola konečne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR / Boris Yaro/Los Angeles Times via AP)

Roberta Kennedyho, brata prezidenta Johna F. Kennedyho zastreleného v roku 1963, zavraždili v hoteli Ambassador v Los Angeles krátko po tom, čo vyhral prezidentské primárky demokratov v Kalifornii. Atentát sa stal v noci zo 4. na 5. júna niekoľko minút po polnoci. Ťažko zranený senátor žil ešte 26 hodín, ale v nemocnici svojmu zraneniu podľahol.

Sky News však upozorňuje, že rozhodnutie rady ešte automaticky nazaručuje, že sa Sirhán skutočne dostane na slobodu. Rozhodnutie dvojčlenného panelu musia najprv v lehote 90 dní preskúmať pracovníci rady a následne ho musí schváliť i kalifornský guvernér Gavin Newsom, ktorý má na zváženie 30 dní.

Viac o téme: VrahPrepustenieUSASirhán Bišára SirhánRobert Kennedy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu