Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Masaker v Kábule: USA vracajú úder! Údajný "plánovač" útoku je mŕtvy, hrozia ďalšie útoky

Situácia v Afganistane Zobraziť galériu (5)
Situácia v Afganistane (Zdroj: SITA/1st Lt. Mark Andries/U.S. Marine Corps via AP)

WASHINGTON/KÁBUL - Armáda Spojených štátov zaútočila v sobotu na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS) v Afganistane. Ide o odvetu za smrteľný štvrtkový samovražedný útok na letisku v hlavnom meste Kábul. Informovali o tom agentúry AP a AFP s odvolaním sa na ministerstvo obrany USA (Pentagón).

Americká armáda vykonala útok dronom na "plánovača" odnože IS operujúcej na území Afganistanu, známej pod skratkou IS-K alebo ISIS-K (Islamský štát-Chorásán), ktorá sa priznala k útoku na kábulskom letisku. 

Taliban, Afganistan, lietadlo 2 (Zdroj: Twitter.com/Aurora Intel)


Masaker v Kábule: USA chystajú odvetu proti Islamskému štátu! Biden dal vypracovať plány útokov


Údajný "plánovač" je mŕtvy

"Bezpilotný útok sa odohral v provincii Nangarhár. Počiatočné signály naznačujú, že sme cieľ zabili," povedal hovorca Centrálneho velenia armády USA Bill Urban vo vyhlásení. Dodal, že nie sú hlásené nijaké obete z radov civilistov. "Bezpilotné lietadlo Reaper, ktoré odštartovalo z Blízkeho východu, zasiahol radikála v aute, v ktorom sedel s ďalším členom Islamského štátu. Obaja boli pri údere zabití," uviedol armádny hovorca.

Nebolo jasné, či usmrtený člen IS bol zapojený konkrétne do plánovania štvrtkového bombového útoku, poznamenala AP. Ten si vyžiadal podľa stanice BBC najmenej 90 obetí a 150 zranených. Údaje o presnom počte obetí sa však rôznia. Panarabská stanica al-Džazíra však píše o najmenej 110 obetiach. Americká stanica CBS informovala o najmenej 170 zabitých.

Situácia v Afganistane
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Sgt. Isaiah Campbell/U.S. Marine Corps via AP)

Sme pripravení na ďalšie útoky

Provincia Nangarhár, ležiaca východne od Kábulu, je považovaná za baštu skupiny Islamský štát-Chorásánu. Predpokladá sa, že sa tam skrýva väčšina extrémistov z radov tejto organizácie, ktorá je považovaná za najnásilnejšiu islamskú skupinu v Afganistane a je nepriateľom Západu aj hnutia Taliban.

Masaker v Kábule: USA
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Khwaja Tawfiq Sediqi)

Agentúra AP pripomenula, že Spojené štáty úder vykonali necelých 48 hodín po samovražednom atentáte v Kábule, ku ktorému sa prihlásila práve skupina Islamský štát-Chorásán. Americká vláda vydala v súvislosti so situáciou v Afganistane nové varovanie a vyzvala amerických občanov, aby sa nezdržiavali pri bránach kábulského letiska, pretože hrozia ďalšie útoky. Hovorca Pentagonu John Kirby uviedol, že naďalej existujú konkrétne vierohodné hrozby proti letisku. "Sme pripravení na ďalšie pokusy o útok," povedal Kirby.

Bombový útok na letisku

Afganské hnutie Taliban uviedlo, že pri útoku zomrelo najmenej 28 jeho členov. Pri útokoch zahynulo i 13 amerických vojakov a ďalších 18 utrpelo zranenia. Pôvodné správy síce hovorili o dvoch bombových útokoch, avšak podľa piatkového vyhlásenia Pentagónu pred bránou letiska došlo len k jednej explózii, ktorú vykonal samovražedný atentátnik. 

Situácia v Afganistane
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/U.S. Marine Corps photo by Sgt. Samuel Ruiz)

Americký prezident USA Joe Biden vo štvrtok oznámil, že nariadil vojenským veliteľom vypracovať operačné plány na útoky na vedenie, majetok a zariadenia IS. "Tí, ktorí vykonali tento útok, ako aj ktokoľvek iný, kto želá Amerike ujmu, vedzte: Neodpustíme. Nezabudneme. Budeme vás prenasledovať a prinútime vás zaplatiť," prisľúbil. Spojené štáty zároveň opätovne vyzvali svojich občanov, aby "okamžite" opustili brány letiska, pretože stále hrozí závažné nebezpečenstvo.

Viac o téme: Odvetaútok USAAfganistanDronIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu