Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Ženy v Afganistane žijú v strachu: Predávali ich ako sexuálne otrokyne! Začala sa nová vláda teroru

Ženy v Afganistane
Ženy v Afganistane (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

KÁBUL - Európska únia, Spojené štáty a 18 ďalších krajín v stredu v spoločnom vyhlásení uviedlo, že sú "hlboko znepokojené" situáciou v oblasti práv afganských žien a dievčat. Informovala o tom agentúra AFP.

archívne video

Taliban ukamenoval dievča spolu s milencom

Rýchleho nástupu islamistického hnutia Taliban sa obávajú najmä afgánske ženy. Spomínajú si ešte na to, ako pri poslednom vládnutí museli nosiť burky, ktoré zahaľovali celé telo a čo i len najmenšia štrbinka ich vystavila bitke. Von mohli taktiež chodiť len v sprievode muža, nemohli pracovať, vzdelávať sa ani zastávať žiadne funkcie. Dievčatá od 15 rokov boli vybrané do sexuálneho otroctva. 

VIDEO Napätie v Afganistane sa stupňuje: Taliban strieľal do davu demonštrantov, hlásené sú aj obete

Taliban síce sľubuje, že tentokrát to bude iné, no už hneď v deň dobitia Kábulu, premaľovali kresby, na ktorých boli znázornené ženy v svadobných šatách. Objavujú sa aj informácie, že v inej časti krajiny ženy zbičovali preto, lebo nemali dostatočne zahaľujúce sandále. V minulosti dostávali bitku aj preto, keď na verejnosti čo i len na sekundu odhalili tvár. 

"Tým, že Taliban prevzal kontrolu nad Kábulom, začala sa nová vláda teroru pre ľudí žijúcich v Afganistane. Pre afganské ženy a dievčatá to znamená systémový a brutálny útlak vo všetkých aspektoch ich života. V oblastiach kontrolovaných Talibanom boli ženské univerzity zatvorené, dievčatám je odopieraný prístup k vzdelaniu a ženy sú predávané ako sexuálne otrokyne," upozornila rakúska europoslankyňa Evelyn Regnerová.

Netrpeli však len ženy. Muži museli za poslednej vlády Talibanu nosiť dlhé brady. Tých, ktorým nerástla dostatočne dlhá a hustá brada, zatvorili na niekoľko dní do väzenia, aby sa o tom presvedčili na vlastné oči.

Krajiny žiadajú ochranu práva žien a dievčat

Krajiny afganské militantné hnutie Taliban vyzvali, aby zaistilo ochranu a bezpečnosť týchto osôb. "Afganské ženy, dievčatá a všetci Afganci si zaslúžia žiť v bezpečí, istote a dôstojnosti. Je potrebné zabrániť akejkoľvek forme diskriminácie a porušovania práv," uviedli krajiny. Signatári budú podľa svojho vyhlásenia v rámci medzinárodného spoločenstva pripravení pomôcť týmto osobám v Afganistane v oblasti humanitárnej pomoci a podpory.

Takisto budú pozorne sledovať, ako "akákoľvek budúca vláda zabezpečí práva a slobody, ktoré sa za posledných 20 rokov stali neodlučiteľnou súčasťou života afganských žien a dievčat". Vyhlásenie okrem USA a EÚ podpísali i Albánsko, Argentína, Austrália, Brazília, Čile, Ekvádor, Honduras, Guatemala, Kanada, Kolumbia, Kostarika, Nórsko, Nový Zéland, Paraguaj, Salvádor, Senegal, Severné Macedónsko a Švajčiarsko. Bojovníci Talibanu obsadili v nedeľu afganské hlavné mesto Kábul a zvrhli vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a alianciou NATO. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol z krajiny.

Predchádzajúca vláda Talibanu, ktorá bola pri moci do roku 2001, uplatňovala prísny výklad islamu, pripomína AFP. Afganské ženy nemohli chodiť do práce, študovať, či cestovať bez sprievodu mužského ochrancu. Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid v utorok povedal, že hnutie bude rešpektovať práva žien, ale v medziach noriem islamského práva.

Viac o téme: ŽenyPráva žienTaliban. Afganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu