Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Rusko začalo s evakuáciou vojakov: Odchod tých amerických závisí od postoja Talibanu

Joe Biden Zobraziť galériu (3)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v utorok potvrdil, že napriek výzvam západných spojencov nemá nateraz v úmysle predĺžiť termín na ukončenie odsunu amerických vojakov z Afganistanu, ktorý je stanovený na 31. augusta. Dodržanie tohto termínu však bude podľa Bidena závisieť od spolupráce zo strany Talibanu, informovala agentúra AP.

Biden v utorkovom prejave v Bielom dome vyhlásil, že Spojené štáty sú "na ceste" k tomu, aby stiahli všetkých svojich vojakov z Afganistanu v stanovenom termíne do 31. augusta.

"Som odhodlaný ukončiť našu misiu... Čím skôr sa to podarí, tým lepšie," zdôraznil Biden s tým, že každým dňom rastie reálne riziko, že sa príslušníci armády USA v Kábule stanú terčom útokov zo strany tzv. Islamského štátu a ďalších teroristických skupín. Zdôraznil však, že to, či sa podarí zavŕšiť odsun do konca augusta, bude závisieť od spolupráce zo strany hnutia Taliban.

"Ukončenie (odsunu) do 31. augusta bude závisieť na tom, či bude Taliban naďalej kooperovať a umožní prístup na (kábulské) letisko tým, ktorých chceme evakuovať z krajiny, a nebude narušovať našu operáciu," vyhlásil šéf Bieleho domu, ktorého citovala televízia CNN.

Biden za tejto neistej situácie poveril ministerstvá zahraničných vecí a obrany, aby vypracovali alternatívne časové harmonogramy odsunu pre prípad, že by to bolo potrebné. Americký prezident vo svojom vystúpení uviedol, že od 14. augusta bolo z Afganistanu evakuovaných už viac než 70.000 ľudí. Evakuácie však podľa neho komplikuje chaotická situácia a násilie v okolí kábulského letiska.

Biden tiež uviedol, že lídri skupiny G7 na utorkovom virtuálnom summite vyjadrili odhodlanie k spoločnému postupu v úsilí o evakuáciu ľudí z Afganistanu.

Z Afganistanu začali odchádzať prví americkí vojaci zaisťujúci evakuácie

Z Afganistanu sa v utorok začali sťahovať prví americkí vojaci zaisťujúci priebeh evakuácií z krajiny. Stalo sa tak v deň, keď prezident USA Joe Biden potvrdil, že nemá v úmysle predĺžiť termín na ukončenie odsunu príslušníkov americkej armády z Afganistanu, ktorý je stanovený na 31. augusta.

Joe Biden
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Pre televíziu CNN to uviedli dvaja nemenovaní predstavitelia z prostredia amerického rezortu obrany. Neuviedli pritom, koľko vojakov už z Afganistanu odišlo, avšak ubezpečili, že začiatok odsunu nijako neovplyvnil priebeh evakuácií ľudí z kábulského letiska. Pentagón v pondelok uviedol, že na medzinárodnom letisku v Kábule operuje približne 5800 amerických vojakov, ktorí dohliadajú na bezpečnosť evakuačných letov.

"Redukcia (početného stavu amerických síl) zatiaľ nemá vplyv na misiu," uviedol jeden z predstaviteľov citovaných CNN. Rozhodnutie o tom, aký vojenský personál je potrebný na realizáciu misie, je podľa neho v kompetencii veliteľa operácie a závisí od viacerých faktorov, napríklad na počte otvorených odletových brán či množstve ľudí prichádzajúcich na letisko. Celá misia sa dá uvedeného činiteľa vykonať aj s menším počtom vojakov, a teda aj s menším bezpečnostným rizikom.

Podľa CNN zatiaľ z Afganistanu odišla len malá časť z vojakov zaisťujúcich evakuácie. Očakáva sa, že počet evakuantov bude v ďalších dňoch narastať, a súčasne s tým sa bude zvyšovať aj počet amerických vojakov odchádzajúcich z krajiny.

Rusko začalo z evakuáciou svojich obyvateľov z Afganistanu

Ruské ministerstvo obrany začalo v stredu s evakuáciu obyvateľov Ruskej federácie z Afganistanu. Evakuovať majú dovedna viac ako 500 občanov Ruska i ďalších členských krajín Organizácie Dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), teda Ukrajiny, Bieloruska, Kirgizska, Tadžikistanu a Uzbekistanu, informovala agentúra Interfax.

"Na príkaz prezidenta Vladimira Putina zorganizoval 25. augusta minister obrany Sergej Šojgu leteckú evakuáciu z územia Islamskej republiky Afganistan," píše sa vo vyhlásení ruského rezortu obrany.

Ministerstvo tiež oznámilo, že Šojgu na evakuáciu vyčlenil skupinu štyroch lietadiel, ktoré sa sústredili na letisku v Uľjanovsku. Na palube každéholietadila sa má tiež nachádzať tím vojenských lekárov a sestier, ktorí majú zabezpečovať lekársku pomoc a podporu evakuovaným osobám, ako aj zásoby pitnej vody a potravín.

Afganské militantné hnutie Taliban 15. augusta obsadilo hlavné mesto Kábul a prevzalo moc v Afganistane. Desaťtisíce ľudí sa odvtedy snažia dostať z tejto stredoázijskej krajiny do zahraničia. Západné krajiny začali s evakuačnými letmi pre svojich diplomatov a občanov, a tiež Afgancov, ktorí s nimi spolupracovali a naliehavo sa snažia evakuovať ľudí z krajiny pred 31. augustom, ktorý prezident USA Joe Biden stanovil pre úplný odsun amerických síl z Afganistanu.      

Rusko sa doteraz do leteckého evakuačného procesu z Afganistanu nezapájalo. Ako jeden z mála štátov sveta neevakuovalo z krajiny ovládanej Talibanom ani svoju diplomatickú misiu a ruské veľvyslanectvo v Kábule funguje v normálnom režime. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok uviedol, že Rusko neprijalo ani žiadnych afganských utečencov.

Viac o téme: USAAfganistanTalibanJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu