Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Taliban podmienil oznámenie zloženia novej vlády: Musia odísť všetci americkí vojaci

Bojovníci Talibanu Zobraziť galériu (4)
Bojovníci Talibanu (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

KÁBUL - Fundamentalistické hnutie Taliban neoznámi zloženie novej afganskej vlády, pokiaľ Spojené štáty nedokončia sťahovanie svojich vojakov z Afganistanu. Pre tlačovú agentúru AFP to v pondelok uviedli dva zdroje z tohto hnutia.

"Rozhodlo sa, že zostavenie vlády a kabinetu nebude oznámené, pokiaľ bude v Afganistane prítomný čo i len jeden americký vojak," uviedli nemenované zdroje z Talibanu. Hovorca Talibanu Suhajl Šáhín zase vyhlásil, že hnutie nepredĺži termín na zotrvanie cudzích vojsk na území Afganistanu, a to ani za účelom evakuácie cudzincov a ich spolupracovníkov z krajiny.

"(Americký) prezident (Joe) Biden oznámil, že do 31. augusta stiahnu všetkých svojich vojakov. Ak to posunú, bude to znamenať bezdôvodné predĺženie okupácie," vyhlásil Šáhín. "Ak USA alebo Británia budú chcieť viac času na evakuáciu, odpoveď znie: nie. Inak to bude mať následky. Vytvorí to medzi nami nedôveru," dodal hovorca Talibanu.

Taliban podmienil oznámenie zloženia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Staff Sgt. Victor Mancilla/U.S. Marine Corps via AP)

Britský premiér Boris Johnson chce požiadať Bidena, aby amerických vojakov ponechal v Afganistane aj po 31. auguste s cieľom umožniť pokračovanie evakuačných letov. Johnson tak zrejme plánuje urobiť počas utorňajšieho virtuálneho summitu krajín G7.

Hlavnou témou rokovania skupiny má byť situácia v Afganistane a pokračujúce evakuácie z tejto krajiny. Tejto skupine, ktorá združuje USA, Britániu, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Kanadu a Japonsko, v súčasnosti predsedá Spojené kráľovstvo.

Taliban 15. augusta obsadil hlavné mesto Kábul a prevzal moc v Afganistane. Tisíce ľudí sa odvtedy snažia dostať sa z krajiny. Západné krajiny organizujú evakuačné lety pre svojich diplomatov i Afgancov, ktorí s týmito krajinami spolupracovali a ktorí sa obávajú pomsty zo strany Talibanu.

USA odviezli z Kábulu za 24 hodín viac ako 10-tisíc ľudí 

Spojené štáty v rámci evakuačnej misie v Afganistane po prvý raz letecky prepravili z Kábulu viac ako 10.000 ľudí za 24 hodín. Oznámil to v pondelok Biely dom, informuje agentúra DPA.

Taliban podmienil oznámenie zloženia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/1st Lt. Mark Andries/U.S. Marine Corps via AP)

Od nedeľňajších skorých ranných hodín do pondelkového rána odviezlo z Afganistanu 28 lietadiel americkej armády približne 10.400 ľudí. V rovnakom čase evakuovalo ďalších zhruba 5900 ľudí 61 lietadiel iných krajín.Od začiatku evakuácií z Afganistanu v polovici augusta, keď krajinu po rýchlej ofenzíve ovládlo radikálne hnutie Taliban, USA odtiaľ odviezli alebo umožnili letecky odviezť okolo 37.000 ľudí, píše DPA.

Letisko afganskej metropoly kontroluje americká armáda, ktorá tam má niekoľko tisíc vojakov zaisťujúcich medzinárodné evakuácie. Od prevzatia moci Talibanom sa USA a ich spojenci snažia urýchlene dostať z krajiny čo najviac svojich občanov i Afgancov, ktorí pre nich počas 20-ročnej misie krajine pracovali.

Španieli poskytnú dočasné útočisko 4000 Afgancom

Španielsko dočasne ubytuje až 4000 Afgancov, ktorí pracovali pre Spojené štáty, na dvoch vojenských základniach využívaných americkou armádou v južnom Španielsku. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na dobre informovaný zdroj.

Podľa dohody podpísanej v pondelok medzi Madridom a Washingtonom budú môcť Afganci zostať v Španielsku až dva týždne. O dokumente ako prvý informoval španielsky denník El País. Podľa neho sa španielsky premiér Pedro Sánchez a americký prezident Joe Biden už počas víkendu dohodli, že Španielsko ubytuje Afgancov, ktorí pracovali pre Washington, na španielsko-amerických základniach v meste Rota neďaleko Cádizu a v meste Morón de la Frontera neďaleko Sevilly. Afganci tam budú dovtedy, kým ich neprevezú do iných krajín.

V Španielsku je od minulého týždňa už viac ako 800 afganských utečencov. V pondelok pristálo lietadlo s 260 Afgancami na leteckej základni neďaleko Madridu.

USA stále plánujú ukončiť evakuácie z Afganistanu do konca augusta

Spojené štáty stále plánujú ukončiť evakuácie aj odsun svojich vojakov z Afganistanu v stanovenom termíne do 31. augusta. Uviedlo to v pondelok americké ministerstvo obrany, informuje agentúra DPA.

Hovorca Pentagónu John Kirby v tejto súvislosti podotkol, že USA evidujú vyhlásenia Talibanu, ktorý  odmieta predĺženie termínu evakuácií. Nechcel však špekulovať o tom, či by hypoteticky mohlo dôjsť k jeho predĺženiu.

John Kirby
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

"Ešte tam nie sme... Nebudem špekulovať o tom, čo bude po 31. auguste," dodal. Podľa údajov Pentagónu je na medzinárodnom letisku v Kábule aktuálne približne 5800 amerických vojakov, ktorí dohliadajú na bezpečnosť evakuačných letov.

Kirby sa zároveň vyhol otázkam ohľadom toho, kedy budú musieť USA prestať s evakuáciami z letiska, aby stihli do avizovaného termínu ukončiť aj odsun svojich vojakov z Afganistanu. Hovorca v tejto súvislosti uviedol len toľko, že tento faktor sa pri plánovaní zohľadní.

Viac o téme: VládaVojaciUSAAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu