Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pondelok bol zatiaľ najúspešnejším dňom: Z letiska v Kábule bolo evakuovaných 16-tisíc ľudí

Evakuovaní Afganci Zobraziť galériu (10)
Evakuovaní Afganci (Zdroj: SITA/AP Photo/Jose Luis Magana)

WASHINGTON - Za posledných 24 hodín bolo z Afganistanu cez letisko v Kábule evakuovaných približne 16.000 ľudí, oznámilo v pondelok americké ministerstvo obrany (Pentagón). USA pracujú na tom, aby svoju evakuáciu lietadlami zvládli do konečného termínu, do 31. augusta. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Generál Hank Taylor povedal novinárom, že z Medzinárodného letiska Hámida Karzaja v Kábule odletelo za posledných 24 hodín (do 09.00 h SELČ v pondelok) 61 vojenských, komerčných a charterových letov, aj s pomocou mnohých krajín. Odviezli ľudí utekajúcich z Afganistanu po tom, čo sa k moci dostalo militantné hnutie Taliban. Z celkového počtu evakuovaných v ten deň odviezli americké vojenské lietadlá 11.000 ľudí, dodal Taylor. Pondelok bol zatiaľ najúspešnejší evakuačný deň, píše agentúra AP.

Generál Taylor ďalej informoval, že počet ľudí premiestnených z Afganistanu od júla americkými lietadlami dosiahol 42.000, pričom 37.000 z nich evakuovali od 14. augusta, keď sa po dobytí Kábulu hnutím Taliban začali intenzívne evakuačné letecké operácie. Medzi týmito evakuovanými je "niekoľko tisíc" občanov USA a tiež tisíce Afgancov, ktorí pracovali pre americké ozbrojené sily a požiadali o špeciálne prisťahovalecké víza alebo ich už dostali. Takisto sú medzi nimi Afganci pokladaní za ohrozených - Taliban môže na nich útočiť za ich prácu v mimovládnych organizáciách, médiách a ďalších zamestnaniach, vysvetlil hlavný hovorca ministerstva obrany John Kirby.

Evakuovaní Afganci
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jose Luis Magana)

Hovorca tiež povedal, že rýchlejšie tempo evakuácie sa dosahuje čiastočne vďaka koordinácii s veliteľmi Talibanu pri dopravovaní ľudí na letisko. "Zatiaľ je potrebná neustála koordinácia a politika nekonfliktnosti s Talibanom," vysvetlil Kirby. "Vidíme, že táto nekonfliktnosť dobre funguje v tom zmysle, že umožňuje prístup na letisko, ako aj znižovanie veľkosti davov pred letiskom," dodal. Tento prístup je však stále ťažký: americká armáda už musela zájsť aj mimo letiska, aby vrtuľníkom vyzdvihla Američanov. Americkí predstavitelia spresnili, že vojenský vrtuľník vyzdvihol v pondelok 16 amerických občanov a priviezol ich na letisko na evakuáciu. Toto bola najmenej druhá takáto záchranná misia mimo letiska; Kirby uviedol, že uplynulý štvrtok vyzdvihli tri armádne vrtuľníky 169 Američanov z blízkosti hotela, ktorý sa nachádza vedľa letiskovej brány, a prepravili ich na letisko.

Evakuovaní Afganci
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jose Luis Magana)

Poradca prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v Bielom dome povedal, že rozhovory s Talibanom pokračujú, pričom administratíva hľadá ďalšie spôsoby, ako bezpečne prepraviť ďalších Američanov a ľudí na kábulské letisko. "Každý deň rokujeme s Talibanom, cez politické aj bezpečnostné kanály," oznámil Sullivan. Dodal, že nakoniec bude musieť rozhodnúť sám Biden, či evakuačné operácie pod vedením armády budú pokračovať aj po 31. auguste. Mementom toho, aké veľké bezpečnostné hrozby číhajú na evakuácie, je video zverejnené Pentagónom. Zachytáva, ako laser neďaleko letiska mieri na lietadlo C-17 amerických vzdušných síl a evidentne sa pokúša rozrušiť pilota počas pristávania.

Slovinsko zvoláva mimoriadne zasadnutie Rady EÚ o Afganistane

Slovinsko, ktoré v súčasnosti predsedá Rade Európskej únie, zvolalo na štvrtok mimoriadne stretnutie o situácii v Afganistane. V pondelok o tom informovala agentúra DPA. Cieľom stretnutia je prediskutovať "reakciu EÚ na súčasný vývoj v Afganistane aj z aspektov vnútorných záležitostí, vrátane možného vplyvu na migráciu," uviedol v pondelok hovorca slovinského predsedníctva.

Štvrtková schôdzka sa bude konať na úrovni veľvyslancov členských krajín EÚ. Hovorca tiež uviedol, že v blízkej budúcnosti je možné očakávať aj stretnutie ministrov spravodlivosti a vnútra, ktorí by sa mali zaoberať otázkou migrácie.

Evakuácia obyvateľov na letisku
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Sgt. Samuel Ruiz/U.S. Marine Corps via AP)

Francúzsko sleduje evakuovaného Afganca, údajne je napojený na Taliban

Francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin nariadil sledovanie muža evakuovaného z Afganistanu, pretože je podozrivý z napojenia na militantné hnutie Taliban. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AFP. Francúzsko evakuovalo v posledných dňoch približne 1300 Afgancov cez vojenskú základňu v Abú Zabí. Francúzsky prezident Emmanuel Macron totiž vyhlásil, že jeho krajina otvára náruč ľuďom ohrozeným Talibanom, ktorý nečakane rýchlo obsadil Afganistan a metropolu Kábul.

Štyri ďalšie osoby, blízke hlavnému podozrivému, sú tiež sledované francúzskou spravodajskou službou, povedal Darmanin pre AFP. "Myslíme si, že je zrejme napojený na Taliban, aj keď tento muž veľmi pomáhal s evakuáciou z francúzskeho veľvyslanectva v Kábule," uviedol minister o hlavnom podozrivom. "Francúzsko je humánne, ale je aj ostražité," napísal tiež na Twitteri minister.

Podľa dokumentu ministerstva, ktorý mala možnosť vidieť AFP, muž sa priznal k členstvu v Talibane a vyhlásil, že pracoval ako ozbrojený veliteľ talibanského kontrolného stanovištia v Kábule. "Vzhľadom na značné ťažkosti pri bezpečnostnom preverovaní repatriovaných ľudí sa francúzske úrady dohodli, že vezmú tohto muža a jeho rodinu na palubu" evakuačného letu, dodal minister. Keď muž pricestoval do Abú Zabí, francúzska spravodajská služba DGSI ho preverovala a teraz je sledovaný, o čom bol aj upovedomený. Rovnako sú pod dohľadom aj štyria ďalší evakuovaní, s ktorými má údajne blízke vzťahy, doplnil Darmanin.

Evakuácia obyvateľov na letisku
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Sgt. Samuel Ruiz/U.S. Marine Corps via AP)

Evakuovaní Afganci nedostanú v Maďarsku automaticky štatút utečenca

Skupina 96 občanov Afganistanu, ktorých evakuovali z ich vlasti a v nedeľu doviezli letecky do Maďarska z uzbeckej Buchary, nedostanú automaticky štatút utečenca, informovalo v utorok internetové vydanie denníka Népszava s odvolaním sa na rezort vnútra. Imigračný proces sa môže vyvíjať individuálne u každej osoby či každej rodiny, reagovalo pre denník ministerstvo vnútra. V priebehu tohto procesu sa o nich postará štát, ktorý im poskytne jedlo a bývanie.

Evakuovaných Afgancov, ktorí spolupracovali s Maďarskom a jeho spojencami, po prílete do Budapešti previezli do juhomaďarskej obce Röszke. Tam ich následne umiestnili do zariadenia cudzineckej polície. Najmladšou osobou je takmer päťmesačné dieťa, zatiaľ čo najstarší evakuovaný má 64 rokov. Všetci sa museli podrobiť úradnej karanténe.

Pondelok bol zatiaľ najúspešnejším
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul, File)

Z Afganistanu nedokážeme evakuovať každého, musíme si vyberať, tvrdí britský minister

Britský minister obrany Ben Wallace v utorok varoval, že jeho vláde sa do konca augusta nepodarí evakuovať z Afganistanu každého a už teraz si musí "tvrdo stanovovať priority". "Počas uplynulých 24 hodín sme odtiaľ dostali 2000 ľudí - od apríla dovedna 10.000," uviedol v rozhovore pre BBC a dodal, že ide o príliš veľkú operáciu, aby ju mohli ukončiť do 31. augusta. "Chceli by sme ostať dlhšie, ak to bude možné. Avšak najväčší hlas tu majú USA a Taliban," upozornil.

Pondelok bol zatiaľ najúspešnejším
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul, File)

"Ak USA rozhodnú, že termín neposunú, do 31. augusta odídeme," povedal britský minister obrany. Na otázku, či by nepomohlo vyslanie väčšieho počtu britských vojakov do Afganistanu, minister odpovedal, že "nejde o množstvo britských ozbrojených síl, ale či medzinárodné spoločenstvo chce obnoviť boje". "Mohol by som tam poslať tisícky vojakov, aby zabezpečili letisko. Ale načo? Aby ich tam ostreľovali, napádali a aby to spustilo permanentné boje?" uzavrel britský minister.

Britský premiér Boris Johnson, ktorý bude v utorok popoludní hostiť virtuálny summit krajín G7 o Afganistane, chce podľa médií požiadať amerického prezidenta Joea Bidena o odklad stiahnutia amerických vojakov z Iraku, aby pomohli zabezpečiť evakuácie z krajiny. Podľa BBC však nie je jasné, či bude Biden ochotný vyhovieť tejto požiadavke. Taliban už varoval, že prípadný odklad odchodu cudzích síl z krajiny "bude mať dôsledky".

Rozhodujúce bude podľa OSN zaobchádzanie Talibanu so ženami a dievčatami

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v utorok predstaviteľov afganského militantného hnutia Taliban vyzvala, aby dodržiavali záväzky a rešpektovali práva žien a dievčat, ako aj práva etnických a náboženských menšín v Afganistane a zdržali sa odvetných akcií. Informovala o tom agentúra AFP. Bacheletová v súvislosti so situáciou v Afganistane pod vládou islamistického hnutia Taliban vyjadrila hlboké znepokojenie. "Zásadnou červenou čiarou bude zaobchádzanie so ženami a dievčatami zo strany Talibanu a rešpektovanie ich práva na voľnosť, slobodu pohybu, vzdelávanie, sebavyjadrenie a zamestnanie podľa medzinárodných noriem v oblasti ľudských práv," uviedla Bacheletová na mimoriadnej schôdzke Výboru OSN pre ľudské práva o Afganistane.

Michelle Bacheletová
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

Komisárka upozornila, že zásadným ukazovateľom záväzkov v oblasti ľudských práv bude "zaistenie prístupu ku kvalitnému stredoškolskému vzdelávaniu" pre afganské dievčatá. "Zodpovednosť je teraz plne na hnutí Taliban, aby tieto záväzky premenilo na realitu," dodala Bacheletová. "Taliban dôrazne žiadam, aby prijal normy zodpovedného vládnutia a ľudských práv a pracoval na obnovení spoločenskej súdržnosti a zmierenia vrátane rešpektovania práv všetkých, ktorí počas desaťročí konfliktu trpeli," vyhlásila vysoká komisárka OSN pre ľudské práva.

OSN ešte pred ovládnutím krajiny Talibanom upozorňovalo na prudký nárast civilných obetí počas uplynulých mesiacov. Bacheletová uviedla, že jej úrad zaznamenal hodnoverné správy o závažných porušeniach ľudských práv v oblastiach ovládaných islamistickým hnutím.

Pondelok bol zatiaľ najúspešnejším
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jose Luis Magana)

Správy zahrňovali aj informácie o popravách bez súdneho procesu, obmedzovaní práv žien, bránení dievčatám v navštevovaní škôl a nábore detských vojakov. "Porušovanie ľudských práv podkopáva legitimitu jeho páchateľov voči ľuďom i s ohľadom na regionálne a medzinárodné inštitúcie a ďalšie krajiny," upozornila Bacheletová. Schôdzka Výboru OSN pre ľudské práva sa koná v čase, keď sa americkí vojaci usilujú letecky evakuovať tisícky ľudí z afganskej metropoly Kábul po varovaní zo strany Talibanu, že evakuácie môžu pokračovať už len do 31. augusta. Masy ľudí sa naďalej zhromažďujú pred letiskom v Kábule, pripomína AFP.

Ak v Afganistane neostanú vojaci, na evakuáciu máme už len tri dni, hovoria Francúzi

Ak budú Spojené štáty trvať na odchode vojsk z Afganistanu ku koncu augusta, tak Francúzsku ostávajú len tri dni na evakuáciu Afgancov z Talibanom kontrolovanej krajiny. Španielsko taktiež oznámilo, že nedokáže evakuovať všetkých svojich afganských spolupracovníkov, napísala v utorok agentúra AFP.

Odchod spojeneckých vojsk z Afganistanu 31. augusta pre Francúzsko "znamená, že naša operácia skončí vo štvrtok. Takže nám ostávajú tri dni", uviedol v utorok Nicolas Roche, šéf kancelárie francúzskeho ministra zahraničných vecí. Podľa francúzskeho rezortu diplomacie sa v Afganistane nachádza ešte 62 Francúzov a úrady zároveň preverujú žiadosti o evakuáciu od veľkého počtu Afgancov.

Pondelok bol zatiaľ najúspešnejším
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul, File)

Španielska ministerka obrany Margarita Roblesová v utorok  oznámila, že Španielsko nestihne evakuovať všetkých Afgancov, ktorí spolupracovali s jeho armádou počas misie v Afganistane. "Evakuujeme toľko ľudí, koľko sa bude dať. Avšak niektorí ostanú (v Afganistane) z dôvodov, ktoré nezávisia od nás, ale od situácie, ktorá tam panuje," uviedla Roblesová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu