Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusko sa "nebude ponáhľať" s uznaním vlády Talibanu v Afganistane, vyhlásil Syromolotov

Evakuačné lety z Kábulu
Evakuačné lety z Kábulu (Zdroj: SITA/AP Photo/Shekib Rahmani, File)

MOSKVA - Rusko sa "nebude ponáhľať" s uznaním vlády Talibanu v Afganistane. V pondelok to vyhlásil námestník ruského ministra zahraničných vecí Oleg Syromolotov, informuje agentúra RIA Novosti.

"Nebudeme sa ponáhľať s vyradením hnutia talibov z ruského zoznamu teroristických organizácií a ani s uznaním novej afganskej vlády. Budeme sa zameriavať na praktické kroky novej afganskej vlády a tomu zodpovedajúce rozhodnutia Bezpečnostnej rady OSN," vyhlásil Syromolotov. Zároveň pripomenul, že Taliban prisľúbil ukončenie bojov v Afganistane či dodržiavanie práv žien v rámci islamského práva.

"Za dôležité pokladáme aj ubezpečenie hnutia talibov o tom, že neumožní využívanie územia Afganistanu proti tretím krajinám," uviedol Syromolotov. Bojovníci fundamentalistického hnutia Taliban 15. augusta obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, ktorú dve desaťročia vojensky podporovali Spojené štáty a Severoatlantická aliancia.

Z Kábulu sa naďalej snažia dostať tisíce ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.

Viac o téme: UznanieRuskoTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu