Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Holandsko navrhuje spoplatnenie testov na KORONAVÍRUS pre nezaočkovaných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Tesná nadpolovičná väčšina poslancov holandského parlamentu podporila návrh, aby ľudia, ktorí bezdôvodne odmietajú očkovanie proti koronavírusu, platili za testy na prítomnosť ochorenia COVID-19. Bez tých sa nebudú môcť zúčastniť na rôznych typoch verejných podujatí. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský server DutchNews.nl.

Návrh predložený na schválenie poslancom počíta s tým, že platieb za PCR testy alebo antigénové testy budú ušetrené osoby, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu podstúpiť očkovanie proti COVID-19. Avšak ľudia, ktorí sa rozhodli nezaočkovať sa bez predloženia pádnych dôvodov, budú pravdepodobne za testy na koronavírus platiť.

Úradujúci minister zdravotníctva Hugo de Jonge počas parlamentnej rozpravy vyjadril presvedčenie, že toto opatrenie bude povzbudením pre ľudí, ktorí sa ešte nedali zaočkovať. DutchNews.nl pripomenul, že krajina sa "úplne otvára" normálnemu životu. De Jonge však uviedol, že vzhľadom na šírenie variantu delta, sa však na rôzne podujatia budú vyžadovať negatívne testy alebo potvrdenie o očkovaní či prekonaní koronavírusu v podobe covidpasov. Takéto dokumenty budú musieť predložiť účastníci festivalov, športových zápasov alebo kultúrnych podujatí s účasťou viac ako 75 osôb.

Poplatky za testy pre nezaočkovaných by sa mali pohybovať na úrovni 7,50 eur. Proti spoplatneniu testov pre nezaočkovaných sa vyslovili najmä opoziční poslanci. Krajne pravicová Strana slobody a demokracie (PVV) vyjadrila obavy, že toto opatrenie je prvým krokom k povinnému očkovaniu a Socialistická strana (SP) sa zas obáva, že tento krok ešte viac prehĺbi rozdiely medzi bohatými a chudobnými.

Viac o téme: TestySpoplatnenieHolandskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu