Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Ľudia sa snažili dostať z krajiny za každú cenu: Americké letectvo našlo na podvozku ľudské pozostatky

Lietadlo štartujúce z hlavného mesta Afganistanu Kábulu Zobraziť galériu (3)
Lietadlo štartujúce z hlavného mesta Afganistanu Kábulu (Zdroj: SITA/Verified UGC via AP)

WASHINGTON - Letectvo Spojených štátov (USAF) vyšetruje nález ľudských ostatkov v podvozku evakuačného lietadla, ktoré v nedeľu odletelo z Kábulu a neskôr pristálo v Katare. Informovala o tom v stredu televízia Sky News.

Počas odletu transportného lietadla typu C-17 Globemaster z Medzinárodného letiska Hámida Karzaja sa niekoľko jednotlivcov z davu ľudí pokúšajúcich dostať sa na jeho palubu pri rozjazde na štartovacej dráhe zachytilo o konštrukciu tohto stroja.

ŠOKUJÚCE zábery z letiska v Kábule: Vystrašení civilisti sa snažia využiť každú možnosť, ako odísť z krajiny (Zdroj: video: Twitter.com/AbdullahJanSab1,haque_ahtesamul,ragipsoylu,sudhirchaudhary,ahmermkhan,Conflict_Zones)

Ako pripomína Sky News, na zábere, ktorý sa stal v utorok virálnym v médiách a na sociálnych sieťach, sa v nákladnom priestore stroja C-17 Globemaster tlačilo viac ako 600 ľudí. Podľa predstaviteľov americkej armády išlo o vôbec najvyšší počet ľudí na palube lietadla tohto typu za takmer 30 rokov, počas ktorých je v prevádzke. Na iných záberoch bolo vidieť, ako z lietadla padajú telá civilistov po tom, ako vzlietlo.  

VIDEO Ľudia sa snažili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Reprofoto - Twiter.com)

Úrad špeciálneho vyšetrovania amerického letectva (OSI) vo vyhlásení uviedol, že preskúmava všetky dostupné informácie týkajúce sa tohto letu a strát na životoch.

Z Kábulu sa snažia dostať tisícky ľudí

Bojovníci Talibanu v nedeľu prekvapujúco ľahko obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a NATO. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol z krajiny. Z Kábulu sa v súčasnosti snažia dostať tisícky ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.

Ľudia čakajúci pred letiskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Viac o téme: ĽudiaLietadloPozostatkyUSAKábulAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu