Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci prišli na neuveriteľnú vec: TOTO majú konšpirácie a infekčné choroby spoločné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

JENA - Čo majú spoločné konšpiračné teórie a infekčné choroby? Šíria sa podobným spôsobom - ukazujú to matematické modely. Vedec sa chytil tejto témy a vysvetľuje, ako je možné udržať „výskyt“ falošných správ na nízkej úrovni.

Správy a informácie už neprichádzajú len z denníkov alebo televízie. Sociálne siete sú v dnešnej dobe jedným z najpoužívanejších spravodajských zdrojov. Ak sa tam však šíria falošné správy, takzvané hoaxy alebo konšpiračné teórie, môže to mať negatívne účinky. Môžu napríklad ovplyvniť voľby alebo zdravie a rizikové správanie.

KORONAVÍRUS Najväčšie HOAXY o očkovaní: Masové zabíjanie vakcínami aj biologická zbraň hromadného ničenia!

Julian Kauk z Psychologického ústavu Univerzity Friedricha Schillera v Jene skúmal, či sa konšpiračné teórie o Covid-19 šíria v sociálnych sieťach podobným spôsobom ako samotná choroba a ako je možné šírenie teórií obmedziť.

Vedci prišli na neuveriteľnú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

5G siete

Kauk použil na svoj výskum známu metódu: preniesol epidemiologický model na výpočet priebehu infekčnej choroby do súboru údajov sociálneho javu. Vo svojom výskume sa zameral na sociálnu sieť Twitter a pomocou cielených hashtagov retrospektívne vygeneroval súbor údajov o konšpiračnej teórii „koronavírus# 5G“, ktorá už odoznela. Konšpiračná teória uvádzala, že pandémia je dôsledkom rozšírenia dátovej siete 5G. Napriek tomu, že nie je podložený žiadnymi vedeckými dôkazmi, rýchlo sa rozšíril na rôznych sociálnych sieťach.

Kauk preniesol do tohto súboru údajov epidemiologický model SIR (Susceptible, Infected, Removed) - ktorý v lekárskom prostredí naznačuje priebeh citlivých, infikovaných a zotavených z infekčnej choroby. Incidencia v prípade falošnej správy ukazuje, koľko "nových infekcií", teda použitia hashtagu sa za deň uskutoční.

Na základe tohto výskytu a výslednej krivky môže psychológ určiť, ako sa zmení počet tých, ktorí sú voči teórii vnímaví, tých, ktorí sa už teóriou „nakazili“ a tých, ktorí sa od teórie už odvrátili. V porovnaní s priebehom pandémie Covid-19 zistil úžasnú podobnosť: Dokázal ukázať, že biologické a psychologické infekčné procesy je možné vynikajúco opísať rovnakými matematickými modelmi.

Vedci prišli na neuveriteľnú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Rourke, File)

Pomôže včasná kontrola faktov a zmazanie falošných správ 

Julian Kauk rozšíril svoj výskum šírenia falošných správ o nový prístup: Skúma, ako by opatrenia proti falošným správam mohli ovplyvniť priebeh krivky. Za týmto účelom Kauk vo svojej práci simuluje na jednej strane možnosť preverenia faktov a ich včasného objasnenia a na druhej strane vymazanie tweetov. Mladý vedec z Jeny prichádza k záveru, že kontrola faktov má nápravný účinok, najmä na začiatku šírenia konšpiračnej teórie. Toto protiopatrenie však stráca na sile, čím viac sa teória šíri.

Odstránenie tweetov je menej účinné, ale účinné bez ohľadu na čas. „Včasná reakcia a reakcia na konšpiračnú teóriu sú nevyhnutné na kontrolu šírenia,“ hovorí psychológ. „Veľmi včasná kontrola faktov, najmä v kombinácii s miernym odstraňovaním tweetov, je podľa modelu najlepšou stratégiou na obmedzenie šírenia konšpiračných teórií.“

Vedci prišli na neuveriteľnú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Implementácia teórie do praxi je ešte pred nami

Julian Kauk sa vo svojom výskume zameriava najmä na spôsoby, ako obmedziť šírenie konšpiračných teórií. "Šírenie takzvaných konšpiračných teórií sa stále viac stáva vážnym sociálnym problémom. Psychológia tu má veľkú zodpovednosť za odhalenie mechanizmov, ktoré vedú k šíreniu konšpiračných teórií alebo iných dezinformácií," vysvetľuje vedúci a spoluautor Prof. Dr. Stefan R. Schweinberger z Psychologického ústavu. Jasne to ukazuje aj ďalší potenciál oblasti výskumu.

VIDEO Otec uveril nebezpečnej konšpirácii: Harpúnou zabil svoje dve malé deti! Mali mať hadiu DNA

Použitý model SIR už bol testovaný na použitie pri infekčných chorobách, ale nie na použitie v iných oblastiach. Teoretická porovnateľnosť si preto vyžaduje ďalšiu empirickú kontrolu. "Aplikácia modelu SIR bola prvým pokusom, ktorý ukazuje, že takéto modely infekcií je možné použiť aj mimo medicínu. Na to, aby sa skutočne mohlo vypočítať šírenie konšpiračných teórií, potrebuje model ďalšie úpravy," hovorí Kauk a zdôrazňuje teoretickú perspektívu jeho práce. Okrem toho je potrebné skontrolovať, ktoré ďalšie modely umožňujú takúto predpoveď. A tiež je potrebné simuláciu protiopatrení preniesť do empirickej praxe a tam ju skontrolovať.

Viac o téme: KonšpirácieDezinformácieInfekčná chorobaHoaxyPočítačový model
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu