Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Strach z novej pandémie: Vypuknutie neznámej choroby v Indii robí lekárom starosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NAÍ DILLÍ - V Indii sa šíri nová nebezpečná epidémia, ktorá už zabila už desiatky ľudí. Medzi mŕtvymi je aj veľa detí. Infikovaní ochorejú okrem iného aj na záhadnú horúčku. Je to začiatok novej pandémie?

V severnej Indii majú lekári obavy z prepuknutia novej choroby, ktorá už stála životy 50 ľudí vrátane mnohých detí. Vedci pracujú pod vysokým tlakom na izolácii a identifikácii patogénu.

Ako uvádza denník Daily Star, mnoho nakazených sa sťažovalo na vysokú horúčku, bolesti hlavy a silnú nevoľnosť. Stovky pacientov museli ošetriť v nemocnici v štáte Uttarpradéš.

KORONAVÍRUS WHO má obavy: Monitoruje TENTO variant covidu, môže uniknúť imunitnému systému

Žiadny z mŕtvych nemal pozitívny test na koronavírus. Vykonali sa testy na tých, ktorí trpeli novou epidémiou, aby sa vylúčilo, že ich symptómy sú spôsobené Covidom-19. Informoval o tom server BBC.

Strach z novej pandémie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Horúčka dengue?

Niektorí lekárski experti naznačujú, že touto chorobou môže byť horúčka dengue, vírusové ochorenie, ktoré prenášajú komáre a každoročne postihne milióny ľudí na celom svete. Dôvodom podozrenia lekárov je nedostatok krvných doštičiek, ktorý bol zistený u niektorých pacientov.

Aj pri horúčke dengue majú nakazení príliš málo krvných doštičiek, čo znamená, že krv sa už nemôže dobre zrážať. Zrážanie krvi je dôležité pre uzavretie rán a tým ochranu pred vysokou stratou krvi. Nie je však isté, že záhadnou chorobou je horúčka dengue.

Strach z novej pandémie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Mnoho detí zomrelo na záhadnú horúčku

V okrese Firozabad zomrelo na záhadnú horúčku 40 ľudí z toho 32 detí. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) dengue prenášajú infikované samice komárov. Doteraz sú známe štyri druhy vírusu. WHO odhaduje, že na celom svete je každoročne 50 miliónov až 100 miliónov prípadov horúčky dengue. Tri miliardy ľudí žije v krajinách, kde je horúčka dengue endemická.

Najnovšia správa WHO o KORONAVÍRUSE: Vedci varujú, okno sa zatvára!

Napriek symptómom sa lekárom zatiaľ nepodarilo dokázať, že záhadnou chorobou je horúčka dengue. Ohniská neznámych chorôb nie sú v Indii neobvyklé, najmä v období po monzúne, keď sa zvyšuje populácia komárov.

Horúčka cucugamuši, japonská encefalitída, horúčka Chikungunya a leptospiróza sú napríklad choroby, ktoré sú v Indii bežné a môžu byť smrteľné. Ak sa nevykonáva diagnostika a kontaktné sledovanie, choroba sa môže šíriť rýchlo a je ťažké ju ovládať.

Viac o téme: DetiObeteEpidémiaDengueNakazeníIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu