Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Údajný podpaľač katedrály v Nantes zavraždil kňaza v západnom Francúzsku

Požiar katedrály v Nantes
Požiar katedrály v Nantes (Zdroj: SITA/AP Photo/Laetitia Notarianni))

PARÍŽ - Žiadateľ o azyl z Rwandy, podozrivý zo založenia rozsiahleho požiaru, ktorý vlani spustošil katedrálu vo francúzskom meste Nantes, v pondelok zavraždil katolíckeho kňaza v západnom Francúzsku. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na informácie zo zdroja blízkeho vyšetrovaniu.

"Všetka moja podpora po dramatickej vražde kňaza v departemente Vendée smeruje ku katolíkom našej krajiny," napísal na sociálnej sieti Twitter francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin so slovami, že on sám cestuje na miesto incidentu.

Zdroj blízky vyšetrovaniu, ktorý si neželal byť menovaný, agentúre AFP povedal, že páchateľ Emmanuel A. prišiel na policajnú stanicu v Mortagne-sur-Sevre a vyhlásil, že zabil kňaza. Ten istý muž bol pod dohľadom úradov pre požiar v gotickej katedrále v meste Nantes z júla minulého roka. Nemenovaný zdroj dodal, že páchateľ chodil niekoľko mesiacov do chrámu, v ktorom zavraždený 60-ročný kňaz slúžil omše.

Na incident v pondelok popoludní reagovala líderka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová. "Vo Francúzsku môžete byť nelegálnym migrantom, podpáliť katedrálu, nebyť vyhostený a potom spáchať ďalší trestný čin - zabiť kňaza," napísala na sociálnej sieti Twitter. Minister Darmanin v reakcii Le Penovú obvinil z toho, že "vyvoláva polemiku bez znalosti faktov" a dodal, že muža nemohli úrady vyhostiť z Francúzska, pretože bol pod "súdnou kontrolou".

Agentúra AFP v tejto súvislosti pripomenula, že imigrácia bude hlavnou témou Le Penovej budúcoročnej predvolebnej kampane, v ktorej sa chystá vyzvať na súboj súčasného šéfa Elyzejského paláca Emmanuela Macrona. Hoci Macron zatiaľ oficiálne neoznámil, či bude kandidovať aj v roku 2022, očakáva sa, že tak urobí a Le Penová bude zrejme opäť jeho hlavnou rivalkou.

Žiadateľ o azyl, Emmanuel A. podozrivý z vraždy kňaza sa minulý rok v júli priznal, že podpálil chrám v meste Nantes. Pri požiari v Katedrále svätého Petra a svätého Pavla (Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul) plamene zničili organ z roku 1621. Nenávratne poškodené boli aj cenné artefakty a maľby, ako aj vitrážové okná, ktoré obsahovali časti skla zo 16. storočia. Podľa pamiatkárov bude oprava interiéru budovy trvať ešte niekoľko rokov.

Viac o téme: VraždaKatedrálaKňazFrancúzskoNantes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu