Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Estónsko sa obáva migrantov: Posilnili kontroly na hranici s Lotyšskom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis, File)

TALLINN - Estónsko sprísňuje kontrolu na svojich hraniciach kvôli možnému prílevu migrantov. Kontroly sa budú vykonávať najmä v prístavoch a na estónsko-lotyšskú hranicu budú vyslané ďalšie hliadky. Uviedla to v nedeľu agentúra TASS.

Estónsky minister vnútra Kristian Jaani v sobotu informoval, že vzhľadom na situáciu v Litve, ktorá zápasí s náporom ilegálnych migrantov prichádzajúcich z Bieloruska, je v neustálom kontakte s partnerskými úradmi v Lotyšsku. Dodal, že za posledných 24 hodín lotyšská pohraničná stráž pri nezákonnom prekročení hranice s Bieloruskom zadržala 38 osôb. Jaani spresnil, že nateraz Estónsko nepociťuje žiadny tlak v podobe prílevu ilegálnych migrantov, ale polícia a pohraničná stráž sa teraz zamerajú na kontrolu pohybu osôb, pričom nielen na hraniciach, ale v celom Estónsku.

Vyhlásil, že dôkladné kontroly budú najmä v prístavoch, "pretože nemôžeme vylúčiť, že nelegálni migranti sa cez Estónsko nepokúsia o cestu do severnej Európy." Na hraniciach sa budú častejšie ako obvykle kontrolovať doklady a autá, autobusy, nákladné autá a ďalšie vozidlá, uviedol hovorca rezortu vnútra Ivo Utsar. Podľa neho polícia a pohraničná stráž neustále monitorujú situáciu na estónskej hranici a v prípade zmeny situácie sú pripravené prijať ďalšie opatrenia.

S Lotyšskom susediaca Litva v posledných mesiacoch zápasí s náporom nelegálnych migrantov prichádzajúcich  cez hranicu s Bieloruskom a snažiacich sa dostať do iných členských krajín EÚ. Od začiatku roka ich bolo na litovsko-bieloruských hraniciach zadržaných viac ako 4000 nelegálnych. Litovské úrady vyhlásili v súvislosti s tým stav núdze a začali na hranici stavať múr s ostnatým a žiletkovým drôtom. Litva tvrdí, že bieloruské orgány nebránia takémuto nezákonnému prekročeniu hraníc. Bielorusko tieto podozrenia odmieta.

Viac o téme: HraniceKontrolyMigrantiLotyšskoEstónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu