Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Hasiči naďalej bojujú s požiarmi v Grécku: Na pomoc prídu aj Slováci

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Thodoris Nikolaou)

ATÉNY - Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení rozsiahleho požiaru. Informovala o tom Katarína Križanová z komunikačného oddelenia Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

"Hasičský a záchranný zbor po odsúhlasení Ministerstvom vnútra SR aktuálne zhromažďuje a pripravuje techniku a príslušníkov z Modulu pozemného hasenia lesných požiarov. Modul bude v najbližších hodinách vyslaný na pomoc v boji s rozsiahlym lesným požiarom v Grécku," priblížila Križanová.

Uviedla, že HaZZ zaslal Grécku zoznam techniky, ktorá môže byť vyslaná na pomoc pri hasení rozsiahleho požiaru neďaleko Atén. Momentálne sa čaká na vyjadrenie gréckej strany, či pomoc Slovenska prijme.

VIDEO Hasiči naďalej bojujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Thodoris Nikolaou)

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) na sociálnej sieti spresnil, že zbor je na pomoc pripravený vyslať 72 príslušníkov zaradených v Module pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí. Tí si podľa neho na mieste dokážu vybudovať sebestačný tábor na niekoľko dní.

Vzduch v Aténach je nedýchateľný

Situácia s požiarmi v Grécku sa naďalej zhoršuje: tamojšie úrady nariadili evakuáciu stoviek turistov a domácich obyvateľov. Nad Aténami sa v sobotu vytvoril hustý oblak dymu a popola, ktorý pochádza z lesných požiarov zúriacich severne od mesta. Obyvateľom gréckej metropoly sa neodporúča vetrať a obmedziť pohyb po vonku.

"Ak sa nám dnes požiare nepodarí uhasiť, budeme mať obrovský problém," uviedol v sobotu podľa agentúry DPA Vasilis Kokkalis, zástupca guvernéra metropolitnej oblasti Atén. Šíreniu požiarov v Grécku napomáha silný vietor, ktorý podľa hasičov nepredvídateľne mení smer, a vysoké teploty - aj v sobotu by mali dosiahnuť až okolo 38 stupňov Celzia.                  

Kokkalis však v sobotu informoval, že silný vietor v noci na sobotu a skoro ráno ustal, čím sa vytvorili podmienky pre to, aby sa hasiči pokúsili získať kontrolu nad požiarmi na severe Atén. Lesné požiare, ktoré v Grécku trvajú už 11 dní, si medzičasom vyžiadali už druhú obeť. S plameňmi bojuje najmenej 1450 hasičov, ktorí majú k dispozícii aj 15 hasičských lietadiel. Okrem toho do Grécka ako posily dorazili aj požiarnici z iných krajín:  Ukrajiny, Rumunska, Cypru, Francúzska, Švajčiarska, Švédska a Chorvátska.

Požiare naďalej vyčíňajú na polostrove Atika

Grécka hasičská služba v sobotu informovala, že požiare naďalej vyčíňajú na polostrove Atika, ktorý zahŕňa aj metropolitnú oblasť Atén, ako aj na druhom najväčšom ostrove v krajine - ostrove Evia, ležiacom východne od hlavného mesta, i na Peloponézskom polostrove na juhozápade Grécka.

VIDEO Hasiči naďalej bojujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Thodoris Nikolaou)

Agentúra AFP v sobotu uviedla, že časť diaľnice spájajúcej Atény so severom krajiny bola predbežne uzavretá a evakuované boli aj tábory migrantov. Z ostrova Limni bolo trajektmi do bezpečia evakuovaných viac ako 1300 ľudí. Ďalších 23 evakuovali v sobotu ráno z pláže Rovies. Miestne úrady na ostrove vyzvali na väčšiu leteckú podporu pri hasení požiaru. V oblasti Peloponézu bolo evakuovaných asi 5000 turistov a domácich obyvateľov.

Tlačová agentúra DPA uviedla, že pre podozrenie z podpaľačstva v piatok v Grécku zadržali tri osoby. Medzi nimi je aj jedna žena zadržaná v Aténach v parku, ktorá mala pri sebe dva zapaľovače, benzín a horľavé materiály. K jej zatknutiu došlo len niekoľko minút po tom, čo v parku vypukol požiar. Podľa agentúry ANA úrady vydali celoštátny zákaz návštev parkov a lesov.

Zlá situácia je aj v Turecku, kde si požiare vyžiadali osem obetí a desiatky zranených. Podľa AFP úrady oboch krajín a odborníci spájajú tieto požiare a horúčavy so zmenou klímy. OSN varovala, že v dôsledku rastúcich teplôt budú vlny horúčav, sucha a požiarov v stredomorskej oblasti v budúcnosti ešte intenzívnejšie.

Viac o téme: PožiarHasičiSlovenskoGréckoAtény
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu