Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Americký investor Calvey bol v Rusku odsúdený na 5,5 roka podmienečne

Michael Calvey
Michael Calvey (Zdroj: TASR / AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Súd v Moskve v piatok odsúdil amerického podnikateľa Michaela Calveyho, zakladateľa investičného fondu Baring Vostok, na podmienečný trest v trvaní päť rokov a šesť mesiacov. Calvey bol pred tým súdom uznaný za vinného zo sprenevery v obzvlášť veľkom rozsahu.

Calvey označil vynesený verdikt za "nesmierne nespravodlivý", lebo "zločin, za ktorý bol odsúdený, sa nestal," uviedla to v noci na sobotu agentúra Interfax. "Na jednej strane realisticky a pragmaticky vnímame  súčasnú prax a štatistiku udeľovania trestov (v Rusku). Na pozadí väčšiny takýchto prípadov je získanie podmienečného trestu takmer víťazstvom. Na druhej strane: odsúdenie za zločin, ktorý sa nestal, je jednoducho poburujúce," zdôraznil Calvey.

Spolu s Calveym v prípade figurovalo ďalších päť obvinených - aj oni boli odsúdení na podmienečné tresty väzenia v rozmedzí od 3,5 roka do šiestich rokov. V skupine týchto odsúdených je aj francúzsky bankár Philippe Delpal. Ostatní odsúdení sú ruskí občania. Americký investor vo svojom záverečnom vystúpení pred súdom uviedol, že obvinenie považuje za neopodstatnené. Zdôraznil, že seba i ostatných obvinených považuje za nevinných.

Calvey založil investičný fond Baring Vostok v roku 1994 a prežil s ním aj krach ruských štátnych financií v roku 1998. Kauza proti Calveymu a jeho partnerom sa začala vyšetrovať vo februári minulého roka na žiadosť člena predstavenstva a akcionára banky Vostočnyj Šerzoda Jusupova. Podľa vyšetrovateľov sa šestica medzičasom už odsúdených podieľala na krádeži 2,5 miliardy rubľov z banky Vostočnyj. V tej má Baring Vostok 52-percentný podiel. Šestica mužov bola najskôr obvinená z podvodu, potom bolo obvinenie prekvalifikované na spreneveru v obzvlášť veľkom rozsahu.

Viac o téme: OdsúdenieSúd MoskvaMichael Calvey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu