Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kolumbijské úrady počas medzinárodnej operácie zhabali 116 ton kokaínu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Axel Heimken/dpa via AP)

BOGOTA - Kolumbijská vláda v utorok oznámila, že úrady počas medzinárodnej operácie od 15. mája do 30. júna v medzinárodných vodách zhabali 116 ton kokaínu a 95 ton marihuany. Informovala o tom agentúra AFP.

Úrady v tomto období takisto zničili 780 laboratórií, zadržali 539 osôb, 69 lodí, tri ponorky a päť lietadiel. Operácia s názvom Campaa Naval Orión číslo sedem bola zameraná na obchod s drogami na mori, riekach, vo vzduchu i na pevnine v oblasti Karibského mora, Tichého a Atlantického oceánu. Operácia Orión bola spustená v roku 2018 za účasti Kolumbie a 38 ďalších krajín zo Severnej, Strednej a Južnej Ameriky a Európy. Zúčastnili sa na nej ozbrojené zložky z Argentíny, Brazílie, Kanady, Čile, Ekvádora, Francúzska, Holandska, Kostariky, Nemecka, Panamy, Paraguaja, Peru, Španielska a USA.

Kolumbia je najväčším svetovým producentom kokaínu, pred Peru a Bolíviou, pripomína AFP. V Kolumbii sa minulý rok podľa OSN nachádzalo 143.000 hektárov nezákonných plantáží koky s kapacitou na produkciu 1228 ton kokaínu. Kolumbijský prezident Iván Duque, ktorý sa ujal moci v roku 2018, určil boj proti obchodovaniu s drogami za jednu z priorít svojej vlády.

Viac o téme: úradyDrogyKokaínKolumbia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu