Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mohol byť z neho prezident, skončil vo väzení: Cichanovskej manžela odsúdili na 18 rokov väzenia!

Bývalá kandidátka prezidentských volieb v Bielorusku Sviatlana Cichanovská
Bývalá kandidátka prezidentských volieb v Bielorusku Sviatlana Cichanovská (Zdroj: TASR/AP/Mindaugas Kulbis)

MINKS - Bieloruský disident, bloger a politický aktivista Siarhej Cichanovski bol odsúdený na 18 rokov väzenia. V utorok o tom informovala bieloruská štátna agentúra BelTA. Trest si odpyká v trestaneckej kolónii s maximálnym stupňom stráženia.

Cichanovského uznali za vinného z "organizovania masových nepokojov a podnecovania spoločenskej nenávisti", uviedla BelTa. Siarhej všetky obvinenia od začiatku súdneho procesu popieral.

"Je dokázaná priama súvislosť medzi zločinmi spáchanými blogerom (Cichanovským) a činnosťou extrémistov, ktorí manipulovali verejnú mienku prostredníctvom deštruktívnych kanálov na sociálnych sieťach," napísala štátna agentúra.

Pomsta diktátora, tvrdí Cichanovská

Manžel líderky bieloruskej opozície Sviatlany Cichanovskej skončil za mrežami v máji 2020, keď sa pripravoval kandidovať proti bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi v augustových prezidentských voľbách. Cichanovská napokon vo voľbách kandidovala namiesto svojho manžela.

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská reagovala na utorňajší verdikt súdu, ktorý poslal jej manžela Siarheja na 18 rokov do väzenia, so slovami, že ide o pomstu režimu autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka. Informovala o tom agentúra AFP.

"Diktátor sa verejne mstí svojim najsilnejším protivníkom. Politických väzňov súdi v neverejných procesoch a dúfa, že bude pokračovať v represiách v tichosti. Ale celý svet to sleduje. Nezastavíme sa," napísala na sociálnej sieti líderka bieloruskej opozície, ktorá žije v exile.

Viac o téme: VäzenieBieloruskoSiarhej Cichanovski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu