Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mohutný výbuch v somálskej metropole: Usmrtil najmenej deväť ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOGADIŠO - Najmenej deväť mŕtvych a desiatky zranených si v sobotu vyžiadal mohutný výbuch v somálskej metropole Mogadišo. Išlo o dielo samovražedného atentátnika miestnej extrémistickej organizácie aš-Šabáb, informovala agentúra DPA.

Útočník na rušnej križovatke v hlavnom meste narazil s autom naloženým výbušninami do konvoja vozidiel hlavného komisára mogadišskej polície, generála Farhana Mohamuda, ktorému sa výbuch podarilo prežiť. Silná explózia podľa svedkov zničila aj niekoľko budov v okolí a vyžiadala si obete z radov policajtov aj civilistov.  

K útoku sa prihlásili džihádisti z aš-Šabábu napojení na al_Káidu, ktorí kontrolujú rozsiahle vidiecke oblasti južného a stredného Somálska a pravidelne podnikajú násilné akcie voči civilistom a príslušníkom vládnych bezpečnostných síl.

Policajný generál, ktorý sa stal terčom sobotňajšieho útoku, v minulosti viedol špeciálnu jednotku zameranú na boj s aš-Šabábom. Pri minulotýždňovom útoku militantov na mogadišskú kaviareň zahynulo najmenej desať ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Viac o téme: VýbuchObeteSomálsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu