Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Stav pápeža Františka sa zlepšuje: Pooperačné kontroly dopadli na výbornú

Pápež František Zobraziť galériu (2)
Pápež František (Zdroj: SITA/Giuseppe Lami/Pool via AP)

VATIKÁN - Vatikán v utorok oznámil, že výsledky bežných pooperačných kontrol zdravotného stavu pápeža Františka sú "dobré" a najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi sa naďalej zotavuje po chirurgickom zákroku hrubého čreva, ktorý podstúpil v nedeľu. Informovala o tom agentúra AP.

"Jeho Svätosť pápež František si počas noci dobre odpočinul," uviedol vo vyhlásení tlačový hovorca Vatikánu Matteo Bruni. "Dnes ráno sa naraňajkoval, prečítal si noviny a poprechádzal sa," priblížil.

Osemdesiatštyriročného najvyššieho pontifika hospitalizovali v Gemelliho nemocnici v Ríme v nedeľu. Zákrok bol plánovaný z dôvodu zúženia hrubého čreva – symptomatickej divertikulárnej stenózy – a František ho podstúpil v celkovej anestéze. Operácia trvala približne tri hodiny.

Poschodie, na ktorom leží
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Riccardo De Luca)

Ak nenastanú komplikácie, pápež by mal zostať v nemocnici v Ríme do konca týždňa. Talianske médiá, na ktoré sa odvolala agentúra AFP, informovali, že pápež mal pôvodne podstúpiť menej invazívnu – laparoskopickú – operáciu, avšak nakoniec sa lekári rozhodli pre klasickú chirurgickú operáciu.

Dôvodom, prečo nakoniec zvolili laparotómiu, bola jazva z predchádzajúcej operácie brušnej dutiny. Zmena metódy operačného zákroku je podľa odborníkov bežným postupom.

Viac o téme: OperáciaVatikánPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu